Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 12.01.2014.
11:34
RTS A

Šaron: Iza sebe ostavio Izrael i zločin

Izraelci žale za svojim herojem Arijelom Šaronom, dok Palestinci smrt bivšeg izraelskog premijera koriste za nove osude i optužbe. Jedan visoki palestinski zvačnik pokojnika je označio "zločincem", a organizacija Hjumans rajt voč navela je da je Šaronu trebalo da se sudi za ratni zločin. Najviše mu se zamera za masakr u palestinskim izbegličkim logorima u Bejrutu, u vreme kada je bio ministar odbrane Izraela.

Šaron komanduje svojoj jedinici pred napad 1955. godine
 

"Šaron je bio zločinac odgovoran za ubistvo Arafata i mi smo se nadali da će odgovarati pred Međunarodnim krivičnim sudom kao zločinac", rekao je član Centralnog komiteta Fataha Džibril Radžub.

U pojasu Gaze, islamistički Hamas je Šaronovu smrt označio "istorijskim trenutkom", ne štedeći reči kritike na njegov račun i ističući da njegova smrt znači "nestanak zločinca čije su ruke prekrivene palestinskom krvlju".

Šaron (drugi desno) kao načelnik generalštaba sa komandantima obilazi položaje 1970. godine
 

Oštre kritike uputila je i organizacija "Hjuman rajts voč", žaleći što bivši izraelski premijer neće odgovarati za zločine u izbegličkim kampovima Sabra i Šatila i za druga kršenja ljudskih prava.

Masakr u Sabri i Šatili se dogodio u septembru 1982. godine kada je ubijeno između 762 i 3.500 civila, uglavnom Palestinaca i libanskih šiita, a pokolj nad ljudima u izbegličkim kampovima u Bejrutu sprovela je libanska hrišćanska organizacija – falangisti.

Izraelske snage, falangisti i moguće Južna libanska armija, bili su u blizini Sabre i Šatile za vreme pokolja. Falangisti su iskoristili činjenicu da su Multinacionalne snage Izraela uklonile barikade i nagazne mine koje su okruživale izbeglički kamp u Bejrutu i tako izvšili pokolj nad civilima. Sam zločin su počinili takozvani "Mladići", banda koju je regrutovao Elie Hobeika, šef obaveštajne službe libanske armije.

Šaron (prvi levo) na Sinaju 1956. godine tokom rata sa Egiptom
 

Masakr je bio odmazda za ubistvo libanskog novoizabranog predsednika Bašira Džemaila, za koje su Maroniti (libanski hrišćani) optužili Palestince. Posle uubistva izbeglica u Bejrutu čule su se oštre optužbe na račun Izraela i unutar Izraela i iz sveta, jer su kampovi Sabra i Šatila bili pod kontrolom Izraelskih odbrambenih snaga.

Načelnik generalštaba Izraelske vojske bio je Rafael Eitan, dok je ministar odbrane bio je Arijel Šaron. Falangisti, koji su počinili ubistva, ostali su pošteđeni većine optužbi, a neki komentari su nagoveštavali da je moguće da je izraelska vojska bila umešana u incident. Vlada Izraela je uspostavila Kahanovu komisiju koja je istražila događaj i zaključila da je Izrael indirektno odgovoran za njega. Izveštaj je naveo da su izraelski komandanti morali da uoče mogućnost da će doći do pokušaja osvete i da ne dozvole flangistima da uđu u izbegličke logore.

Tada je zaključeno da Arijel Šaron snosi ličnu odgovornost za ignorisanje opasnosti od krvoprolića i osvete, i za nepreduzimanje neophodnih mera za sprečavanja masakra kao i za to što nije reagovao tokom odigravanja zločina kako bi ga prekinuo. Komisija je predložila da Šaron bude smenjen sa čela ministarstva odbrane, a posle prvobitnog protivljenja ministar odbrane ipak je dao ostavku.

Sa suprugom Lili pored koje je želeo da bude sahranjen
 

Šaron će biti shranjen u ponedeljak na svom ranču "Javor" u pustinji Negev, pored svoje supruge Lili. On je davno izrazio želju da bude sahranjen tamo, umesto na groblju na Brdu Hercl u Jerusalimu, gde se sahranjuju izraelski lideri. Komemoracija će biti održana u izraelskom parlamentu, Knesetu, u ponedeljak.

Šaronovo telo biće izloženo u Knesetu u nedelju od podne do 18 časova i javnost je pozvana da oda poslednju poštu 11. izraelskom premijeru koji je umro pošto je osam godina bio u komi posle moždanog udara.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.01.2014. 11:52
Nadam se da se u ovih osam godina kome dobro namucio,i da je za svaki zlocin koji je napravio trostruko platio. Ima Boga,sto je zasluzio to je i dobio,zelim mu i na onom svetu vatru i patnju!!!
Nedelja 12.01.2014. 13:07
Neka gori u paklu dok mu anđeli tuku u tamburu. ZASLUŽIO JE.
Nedelja 12.01.2014. 18:10
Vladimir, cucoban ,facebook. Sto se radujete tudjoj smrti?? Sharon je bio na Srpskoj strani i dokazani prijatelj nase zemlje...Jeste li plakali kad je djihadista arafat nobelovac riknuo??? Palestina podrzava kosovo, Izrael ne.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online