Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.01.2014.
11:05
Beta A

Evo šta je zaustavilo najveću mašinu!

Mesec dana od kada se najveća mašina za kopanje tunela na svetu zaglavila ispod priobalja američkog grada Sijetla, inženjeri su utvrdili šta je "Predmet" - kako su nazvali to što je moćnu "krticu" zaustavilo u podzemlju.

Tunel koji je "Berta" prokopala
 

Mašina nazvana "Berta" - dugačka 100 metara, visoka koliko petospratnica i s posadom od 20 ljudi, koja kopa dvospratni tunel za podzemnu deonicu autoputa i oblaže ga betonskim pločama - pet meseci je glatko napredovala 20 metara ispod površine tla i tek dostigla brzinu od 15 metara dnevno kada je 6. decembra naišla na nešto što nije uspela da savlada.

Mesec dana ekipe radnika su se dannoćno smenjivale da bi pripremile teren da neko zaviri ispred čela "krtice" i vidi šta ju je zaustavilo.

Evo šta je namučilo "Bertu"

I prošlog vikenda, noću, najzad je snimljeno šta je "Predmet" koji je onesposobio "Bertu": to je komad debele čelične cevi dugačak 36 metara, prečnika 20 santimetara, koja se koristi za reni-bunare. Ta cev je 2002. godine, posle zemljotresa, zabijena u priobalje da bi se kroz nju mogao meriti nivo podzemne vode, bitan za procenu stabilnosti načetog vijadukta čija se sudbina sada konačno rešava.

Kada je "Berta" naišla na čelličnu cev, "sažvakala" je deo, ali se cev, donjim krajem čvrsto zabijena u zemlju, savila i zabila u šupljinu među "Bertinim" "zubima". Ta poluga od skoro 40 metara je zaglavila podzemnog džina. Da bruka bude veća, dva dana pre no što je stala, "Berta" je na površinu, bukvalno metar ipo uvis, kroz ulicu, izbila gornji deo te cevi, dugačak 16 metara, ali niko nije pretpostavio da je veći, nezgodniji deo, i dalje pod zemljom, te su terali mašinu napred iako se sve slabije kretala, sve dok dva dana kasnije nije sasvim prestala
da radi. Koliku je to štetu izazvalo, tek će se videti.

Neprijatnost graditelja je tim veća što je postojanje te debele čelične cevi bilo navedeno kao otežavajuća okolnost još u tenderu na osnovu kojeg je posao poveren i ugovoren. Graditelji sada kažu da su pretpostavili da su vlasti izvukle cev pre no što je "Berta" stigla do te deonice, a vlast kaže da je to trebalo da uradi
graditelj. Dve strane se oko toga spore danima, prenose lokalni mediji.

Za sada nema plana kako ukloniti cev, niti procene kolika bi mogla biti obimna popravka mašine jer se pretpostavlja da je bilo loma delova - to je posao za inženjere ove nedelje. A tek kada to bude obavljeno, moćiće da se proceni kada će se nastaviti kopanje tunela koje je i pre kvara kasnilo tri meseca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online