Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.03.2010.
17:39

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Crkvena saradnja Moskve i Vatikana

Moskovski sinodalni hor Ruske pravoslavne crkve održaće koncert 20. maja u sali papskih audijencija Vatikanskog dvorca, što je ocenjeno kao unapređenje kulturne saradnje dve crkve.

Ruski mitropolit Ilarion Alfejev

Mitropolit Ilarion Alfejev, šef diplomatije ruske crkve, ocenio je tim povodom da je “u oblasti kulturne diplomatije između pravoslavne Moskve i rimokatoličke Svete stolice učinjen još jedan neviđen korak napred”.

"Ruska pravoslavna crkva i Vatikan su razradili zajednički projekat, koji svedoči o ujedinjenju hrišćana - mada ne u konfensionalnom, već u kulturnom smislu, ali i to je veoma važno", naglasio je Alfejev.

On je rekao da je ovaj projekat nazvan “Tri Rima” (što u crkvenoistorijskom smislu asocira na Rim, Carigrad i Moskvu).

"Sličnost prilaza najakutnijim međunarodnim problemima, uzajamno razumevanje među različitim kulturama i religijama, saradnja u humanitarnoj oblasti - takve su glavne karakteristike današnjih odnosa između Rusije i Vatikana, čije zvanično uspostavljanje se desilo pre tačno 20 godina: 15. marta 1990. godine. Tačnije, tada su diplomatski odnosi uspostavljeni između SSSR i Vatikana - sa Ruskom Federacijom su oni bili potvrđeni dve godine kasnije", rekao je Alfejev a prenose ruski crkveni mediji.

On je podsetio da “rusko-vatikanske veze nisu istorija koja traje dve decenije, već vekovima”, kao i da su “diplomatski kontakti dve države započeli još u 15. veku i imali su za cilj pomirenje Katoličke i Pravoslavne crkve, drugim rečima objedinjavanje glavnih krišćanskih konfesija.”

"Razvijajući se sa većim ili manjim intenzitetom, i čak prekidajući se u decenijama sovjetskog perioda, ovi kontakti su okupili rešavanje mnoštva pitanja. Ali ipak najvažnija tema ostao je dijalog Rimokatoličke i Ruske pravoslavne crkve", napomenuo je mitropolit Ilarion uz ocenu da je "u poslednje vreme ovaj dijalog je postao intenzivniji”.

"Rekao bih da su u celini naši odnosi dobri", navodi Ilarion.

"Oni su značajno poboljšani posle dolaska Benedikta 16. na papski presto. Ali postoje, naravno, problemi u odnosima. Oni su vezani pre svega sa situacijom u Zapadnoj Ukrajini, gde je preko 500 parohija oteto pravoslavnima i vraćeno rimokatolicima, potšo su 1946. te parohije bile rimokatoličke. Mi smatramo da je "razvod" trebalo voditi civilizovano: trebalo je uvažavati interese svih strana i ne dozvoliti da, kako se to desilo u mnogim mestima, pravoslavni vernici ostanu "na ulici". Ovaj problem i dalje je glavna prepreka za sastanak pape i patrijarha. Mislim da će se takav susret pre ili kasnije desiti - važno je da za njega sazru uslovi", naveo je Ilarion.

Blagovremenu izgradnju odnosa između Rusije i Vatikana nemoguće je zamisliti bez kulturne diplomatije, čiji su učesnici pre svega ruski muzičari. Počev od 90-ih godina, u Vatikanu su davali koncerte istaknuti kolektivi kao što su orkestri Mihaila Pletnjova i Valerija Gergijeva, moskovski hor pod upravom Viktora Popova i legendarni Ansambl Aleksandrova. A osim toga, nastupali su talentovani mladi muzičari Rusije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online