Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.12.2013.
15:34
Srna A

Papa pozvao na okončanje ratova

Papa Franjo pozvao je na okončanje rata u Južnom Sudanu i svih ostalih sukoba u svojoj prvoj božićnoj poruci od kada je stupio na čelo Katoličke crkve.

Mirovna poruka: Papa Franja

On je u obraćanju pred nekoliko desetina hiljada ljudi sa balkona Bazilike Svetog Petra uputio i apel za zaštitu prirode od "ljudske pohlepe i grabežljivosti.

Centralna tema božićne poruke "Urbi et orbi" bio je mir. Papa je pozvao na "društvenu harmoniju u Južnom Sudanu, gde su aktuelne tenzije već izazvale brojne žrtve i prete mirnom suživotu u toj mladoj državi".

Poglavar Katoličke crkve pozvao je i na okončanje sukoba u Siriji, Nigeriji, Demokratskj Republici Kongo i Iraku, a potom se pomolio za "pozitivan ishod" mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca.

"Ratovi razaraju i nanose štetu tolikim životima", rekao je papa i dodao da su najranjivije žrtve deca, starije osobe, žene koje trpe fizičko nasilje i bolesni. On je poručio da pojedinci imaju ulogu u promovisanju mira, ne samo sa svojim susedima, nego i među državama.

"Bog znači mir: hajde da zatražimo od njega da nam pomogne da svakog dana budemo mirotvorci, u svojim životima, u porodicama, u gradovima i državama, u čitavom svetu", rekao je katolički poglavar.

Hodočasnici iz čitavog sveta došli su u Vatikan povodom Božića, a neki od njih kažu da su to učinili jer osećaju da je Franjo udahnuo svežinu u Katoličku crkvu.

Čak 88 odsto ispitanika podržava papu Franju

Papa Franjo bilježi rast popularnosti među katolicima u SAD - 88 odsto anketiranih podržava način na koji papa obavlja svoju misiju. Gotovo dvije trećine anketiranih katolika podržava način na koji se papa odnosi prema pitanjima morala. Prema anketi koju je za Si-En-En proveo "ORC Internešnel", 86 dosto ispitanika smatra da papa drži korak sa modernim svijetom, a 85 odsto smatra da nije ni previše liberalan, ni previše konzervativan.

 

Više od polovine anketiranih katolika u SAD smatra da pokojni papa Jovan Pavle Drugi nije bio u koraku s vremenom, kada je bio na čelu Crkve. Iako su ga neki prozvali da je u duši marksist, gotovo dvije trećine američkih katolika slaže se pogledom pape Franje na kapitalizam i na efekte koje slobodno tržište ima na siromašne.

 

Kada je u pitanju stav da bi žene trebale imati veću ulogu u vođstvu Katoličke crkve, ali ne i da bi mogle biti sveštenici, papu podržava više od 60 odsto američkih katolika.

Sličan je postotak i kada je u pitanju borba protiv seksualnog zlostavljanja.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.12.2013. 15:53
andjeo smrti prica mirovne poruke,pa gde to ima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online