Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.12.2013.
19:51
Beta A

Umro Mihail Kalašnjikov

Mihail Kalašnjikov, koji je dizajnirao najpopularniju svetsku pušku AK-47, umro je 23. ponedeljka u 95. godini, u bolnici u Iževsku, glavnom gradu ruske republike Udmurtije, rekao je portparol njenog predsednika, Viktor Čulkov.

Tvorac najpoznatije puške na svetu Mihail Kalašnjikov
 

Čulkov nije naveo uzrok smrti Kalašnjikova, koji je prethodnih mesec dana bio u bolnici zbog neutvrđenih zdravstvenih problema. Automatska puška koja je dobila ime po njemu, a napravljena je 1947. omiljeno je oružje mnogih vojski, ali i gerila i terorista i
procenjuje se da na svetu ima 100 miliona komada tog oružja.

Kratka biografija

Kalašnjikov, rođen u seljačkoj porodici u Sibiru, počeo je svoj radni vek kao službenik na železnici. Pošto se 1938. priključio Crvenoj armiji, dar za mehaniku je pokazao izumevši nekoliko modifikacija sovjetskih tenkova. Trenutak koji je bitno odredio njegov budući pravac u životu bila je bitka u Brjansku 1941. protiv nacističkih snaga, kada je jedna raketa pogodila njegov tenk. Dok se oporavljao od rana u bolnici, Kalašnjikov je maštao o superiornoj automatskoj puški koju je video kod nacista. Ti snovi su postali stvarnost pet godina kasnije. "Možete da okrivite nacističke Nemce što sam postao konstruktor pušaka. Oduvek sam želeo da pravim poljoprivredne mašine", rekao je Kalašnjikov. Priznanje mu je 2007. odao i predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je rekao da je "puška Kalašnjikov simbol kreativnog genija ruskog naroda".

 

Iako nije posebno prezicna, njena jednostavnost i ubojitost su za primer: funkcioniše i u vlažnim i u pustinjskim uslovima, za razliku od mnogo sofisticiranijeg oružja, poput američke puške M-16.

"Tokom Vijetnamskog rata, američki vojnici bi bacali svoje M-16 puške, i od mrtvih vijetnamskih vojnika uzimali AK-47 i metke", rekao je Kalašnjikov u julu 2007. na ceremoniji obeležavanja 60. godišnjice te puške.

To što je pogodna i za borbe u džungli i u pustinji, učinilo ju je idealnom za pobunjenike iz Trećeg sveta, koji su imali podršku Sovjetskog Saveza, a Moskva nije samo distribuirala Kalašnjikov, već je dala licencu za njegovu proizvodnju u oko 30 zemalja.

Status Kalašnjikova među revolucionarima i borcima za nacionalno oslobođenje oličen je na zastavi Mozambika.

Kalašnjikov je tokom života dobio brojne nagrade, od Heroja socijalističkog rada i Lenjinovog ordena, do Staljinove nagrade. Ali, s obzirom da nikad nije patentitaro svoj izum, nije se obogatio.

"U to vreme u našoj zemlji nije se postavljalo pitanje patentiranja izuma. Radili smo za socijalističko društvo, za dobro naroda, zbog čega nikad nisam zažalio", rekao je svojevremeno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online