Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 22.12.2013.
04:08
Nezavisne novine A

Čudo u Sibiru: Nit snega nit mraza

U Sibiru se ovog decembra dešava nešto krajnje čudno - temperature su u plusu i nema ni traga od snega. Inače, Sibir obično u ovo doba godine bude prekriven metrima snega, a temperature redovno padaju na minus 40 Celzijusovih.

Krasnojarsk: Pada kiša, priroda se budi, kao da je proleće
 

Stariji stanovnici Sibira ne pamte ovakav decembar. Štaviše, temperature poslednjih nedelja su dosta iznad nule, a jedino što pada je kiša, ali i to u samo nekoliko navrata.

Ono što je do ove godine bilo nezamislivo u decembru, dešava se sada: patke plivaju rekom Jenisej, a trava u parkovima je još zelena i mnogi bi rekli da je pre rana jesen nego decembar. O kakvoj se promeni radi svedoči i podatak da je u ovom periodu noćna tempratura obično minus 47, dok se danju popne i do idealnih minus 13.

Ali, ove godine ne samo da je toplo, nego nema ni snega, što zapravo počinje ozbiljno da zabrinjava stanovništvo, koje ne pamti ovako topao decembar. O tome svedoči i Anastasija iz Krasnojarska.

"Pre nekoliko večeri sam uspavljivala decu i odjednom čujem da mi nešto udara po prozorskim staklima. Kada sam pogledala vani, videla sam kišu! Kišu! Zamislite kišu u Sibiru i to u decembru! Ja to ne pamtim", kaže Anastasija.

Sergej Sčerbin iz sibirskog grada Barnaula kaže da je nedavno fotografisao reku Ob i da mnogi nisu mogli da veruju da je to poznata reka u decembru. "Svi koji su videli moje nedavne fotografije, mislili su da sam ih snimio proletos. Međutim, nisam. To su slike od pre nekoliko dana, na kojima se vidi kako sunce sija i kao da se priroda budi", kaže Sčerbin.

Nedostatak snega nije karakterističan samo za Krasnojarsk i Barnaul. Identična situacija je širom Sibira, a stariji stanovnici ne znaju šta se dešava. Jedan od njih je i Fjodor Olifirenko iz Novosibirska, koji je zapanjen.

"Ne mogu da verujem da se ovo dešava. Ne pamtim ovako topao decembar. Možda je jedino negde 1963. godine bio decembar bez snega, ali je bilo dosta mraza i bilo je hladno. Ali ovako vreme, da kiša pada u decembru, to još nisam doživeo", začuđen je Olifirenko.

U regionu Tomska omladina ide na kupanje u lokalne reke. Iako nije baš toliko toplo, oni žele da naglase da je ipak reč o neobičnoj pojavi za Sibir, jer je u ovo doba prošle godine temperatura bila 34 stepena ispod nule.

Nedavno su eksperti upozorili da postoji velika opasnost od uticaja klimatskih promena te da bi poluostrvo Jamal, u Sibiru moglo biti potopljeno, ako dođe do podizanja nivoa mora, a sa njima i četiri grada. Inače, ovaj region je poznat kao izvor energenata i ovo bi moglo znatno da ugrozi celu ekonomiju regiona.

Aleksej Kokorin, koji se bavi klimatskim promenama, kaže da će problem poplava najpre osetiti tropske zemlje. "Ako i dođe do toga, najugroženiji će biti Hongkong, Kalkuta i Šangaj, jer će oni nestati. Kada je reč o Rusiji, onda je najugroženije polustrvo Jamal, ali su ugroženi i Sankt Peterburg i Lenjingradska oblast", kaže Korokin.

On smatra da svet treba da se pripremi za ekstremne talase toplote, sa velikim sušama te da će ovo biti izraženo za 10 do 20 godina. Uz porast temperature, prvo će nestati insekti. Što se tiče globalnog predviđanja, prirodne nepogode biće svakodnevica, a suše i poplave biće izraženije dva do tri puta. "Rusija neće biti izuzetak", rekao je Kokorin.

I dok u Sibiru snega nema, ima ga tamo gde ga skoro nikad nije bilo. Naime, ovih dana zabelelo se na području Bliskog istoka. U okolini Jerusalima palo je čak 30 centimetara snega, a padao je čak u Amanu (Jordan) i Damasku (Sirija), gde nije baš uobičajena pojava.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.12.2013. 05:25
http://weather.uk.msn.com/region.aspx?wealocations=Eurasia
Nedelja 22.12.2013. 14:18
Ja na sve ovo uvjek govorim..."Kakvi mi na zemlji tako nam Onaj Odozgo vraća".....Još je i blag kakvi smo....užasni!!! Živim na moru i ne pamtim kada je decembar bio ovako topao i sunčan kao da je proljeće...?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online