Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 20.12.2013.
21:12
Beta A

Uganda: Gejevi na doživotnoj robiji

Skupština Ugande usvojila je danas zakon koji za neke vrste homoseksualnih odnosa propisuje doživotni zatvor. Borci za ljudska prava nazvali su ovaj zakon "najgorim na svetu" te vrste.

Malo je fotografija gejeva iz Ugande. Jasno je i zašto.

Kada je zakon 2009. godine prvi put predložen, bio je izuzetno kritikovan jer je propisivao smrtnu kaznu. U verziji koja je danas usvojena, smrtna kazna se ne spominje, ali je propisana doživotna zatvorska kazna, na primer, za počinioca homoseksualnog akta koji je zaražen virusom HIV, čiji je drugi partner maloletnik ili invalid.

Doživotna kazna je propisana i za ponovljanje homoseksualnog delikta među odraslim osobama koje su u takvom odnosu dobrovoljno, saopšteno je iz ugandanskog parlamenta. Propisana je sedmogodišnja zatvorska kazna za osobu koja "rukovodi ceremonijom venčanja" istopolnih partnera.

Zakon je usvojen jednoglasno, bez ijednog kritičkog tona u raspravi. Da bi zakon mogao da stupi na snagu, predsednik države Joveri Museveni mora da ga potpiše u roku od 30 dana.

Museveni se ranije pogrdno izražavao o gejevima, ali je u poslednje vreme ublažio stav rekavši da se isključivo protivi onim gejevima za koje se čini da "promovišu" sebe.

"U našem društvu bilo je nekoliko homoseksualaca", izjavio je Museveni u martu. "Nije bilo krivičnih gonjenja, nije bilo ubijanja, nije bilo marginalizacije tih ljudi, ali su smatrani devijantnim. Seks među Afrikancima, što uključuje i heteroseksualce, smatra se strogo privatnom stvari. Ako bih ja poljubio svoju suprugu javno, izgubio bih izbore u Ugandi".

Ugledni ugandanski aktivista za prava gejeva Frenk Mugiša ocenio je da usvajanje zakona predstavlja "istinski zastrašujuć dan za ljudska prava u Ugandi" i da se redi o "najgorem anti-gej zakonu na svetu".

On je pozvao predsednika države da ne potpiše zakon, jer će se njime "otvoriti novo razdoblje straha i progona". "Ako predsednik Museveni bude potpisao ovaj zakon, biću bačen na doživotnu robiju, i po svoj prilici ubijen", rekao je Mugiša.

Homoseksualnost je zakonima iz doba kolonijalizma već bila ilegalna u Ugandi, ali je poslanik koji je predložio danas usvojeni zakon izjavio da su poošotreni propisi neophodni jer homoseksualci sa Zapada prete da unište ugandanske porodice i "regrutuju" ugandansku decu za homoseksualni način života.

POVEZANE VESTI

Petak 20.12.2013. 21:18
I ovi iz afrike imaju više pameti od nas.
Subota 21.12.2013. 02:28
"Razvijeni" bi trebalo da uce od "nerazvijenih". Tako se cuvaju vrijednosti i dostojanstvo porodice.
Subota 21.12.2013. 15:32
svaka im cast
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online