Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 19.12.2013.
14:02
B. Božin - Vesti A

Putin je ruski Čak Noris

Ono što Zapadu verovatno najviše smeta u odnosima sa Rusijom je činjenica da ta ogromna zemlja, suprotno očekivanjima, nije oslabila niti izgubila značaj kao igrač na globalnoj svetskoj sceni, već beleži uspeh za uspehom na planetarnom planu. I to pre svega zahvaljujući Vladimiru Putinu.

Poštuje pravoslavlje: Vladimir Putin u crkvi
 

Mnoge oduševljava njegova samouverenost i snaga da dovede u pitanje sve ono što izvan Rusije važi kao pravilo igre, ali i sposobnost da vlada jednom tako velikom zemljom, pa makar i bezobzirnim metodama. Jedan američki bloger ga je podrugljivo nazvao "firerom slobodnog sveta", a drugi manje zajedljivi komentator ga opisuje kao "Čak Norisa međunarodne politike".


Posle velikih uspeha na globalnom planu po pitanju Sirije, Irana i Edvarda Snoudena, mnogi vide Putina kao svetskog lidera konzervativnih snaga.
 

"Špigl" zasolio priču

Putinova Rusija je loše organizovana zemlja, čija moć počiva na tome da je cena nafte 100 dolara po barelu, piše nemački nedeljnik "Špigl". Kolos sa Istoka sa svojim atomskim oružjem, prirodnim bogatstvima i deviznim rezervama od 515 milijardi dolara, podseća na iluziju diva koji "što mu bliže prilaziš, izgleda sve manji", primećuje ovaj magazin.

- Bilo mu je dovoljno 20 minuta razgovora sa Obamom na ekonomskom samitu u Sankt Petersburgu da spreči bombardovanje Sirije i nađe rešenje problema sa hemijskim oružjem, kaže jedan od diplomata u Moskvi.


U izveštaju Centra za strategijske komunikacije iz Moskve piše da je Putinov uticaj toliko porastao da on u međuvremenu može da utiče na tokove glasanja u američkom Kongresu, jer je postao "novi svetski lider konzervativnih snaga, koji se suprotstavlja populizmu levice koja raslojava društvo", pri čemu se pod levicom podrazumevaju lideri poput Baraka Obame ili francuskog predsednika Fransoa Olanda.

Ova analiza objašnjava da u današnjem haotičnom svetu ljudi sve više traže sigurnost i velika većina teži stabilnosti umesto ideoloških ogleda, ali i klasičnim porodičnim vrednostima umesto homo-brakova, ali i nacionalnoj državi umesto priliva nekontrolisane migracije.


Za sve te vrednosti zalaže se i Putin, dok klasične demokratije mogu da vladaju još samo zahvaljujući kompromisima. Ruski predsednik je u govoru naciji prošle sedmice rekao i to da "njegov konzervativizam dolazi odatle što želi da spreči kretanje na dole i unazad i pad u haos tame", i taj cilj beskompromisno ostvaruje.


Za druge je Putin političar koji vlada u stilu 19. veka i koji nije privržen evropskom političkom modelu, već pre onom feudalnom: sa nadmoćnom državom, dvorjanima koji ispunjavaju svaku gospodarevu želju i privredom koja služi interesima političara.
Njegov moto glasi: "Što je moje, ne može da bude i tvoje."


Putinu se pri tome sa Zapada zamera na beskrupuloznosti u mnogim stvarima: kad je 2005. godine uveo tzv. vertikalu moći ukidajući direktan izbor guvernera i time sebi omogućio uticaj sve do regiona, što su uhapšene članice ansambla Pusi-riot i poslate u radni logor, ali i što je uveo zakon kojim se zabranjuje homoseksualna propaganda ili zato što je ukinuo državnu agenciju Ria-Novosti i osnovao državni propagandni koncern Rusija danas.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.12.2013. 14:08
ПУТИН ЈЕ РУСКИ ЦАР
Četvrtak 19.12.2013. 14:16
Ovo je covjek kome treba dati stotinu Nobela za autenticno odrzavanje globalnog svjetskog mira i sprecavanje krvoprolica velikih razmjera...a sta "oni" rade predlazu Dacica i Tacija za ovu nagradu. Nobel se okrece jadnik u grobu. Boze me sacuvaj od ovog nakaradnog drustva u kojem danas zivimo.
Četvrtak 19.12.2013. 14:57
Čitao sam ja stare analize vojnog Vatikana - Pentagona i CIA-e od prije 60 godina. Pa tu je toliko pogrešnih procjena Rusije bilo da je to šou. Mislili su da Rusima treba najmanje 20 godina da sklepa nuklearnu bombu, a to se desilo za 4 (1949.); onda su mislili za termonuklearku isto, Rusi su je sklepali za 9 mjeseci kasnije nakon SAD-a, 1952. godine; pa sa broj interkontinetalnih raketa (ICBM), pa za satelite. Ovo danas me ne čudi, jer Zapad fukcioniše po toj formuli podcjenjivanja neprijatelja jer im se analitičari najčešće ne vode realnošću nego SUBJEKTIVIZMOM. Zato promašiše analize i sa Kinom. :) Rusija je danas serijal šamara SAD-u i Zapadu. I to najstrašnijih! :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online