Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 18.12.2013.
19:56
Beta A

Hitler izgubio titulu počasnog građanina

Gradsko veće bavarskog grada Ditramscela jednoglasno je odlučilo da Adolfu Hitleru oduzme titulu počasnog građanina, koju mu je dodelilo pre 80 godina.

Za zločinca nema mesta u Ditramscelu: Adolf Hitler
 

Ova odluka usledila je posle protesta zbog prvobitne odluke veća da ne usvoji rezoluciju kojom se osuđuje imenovanje nacističkog firera za počasnog građanina, 1933. godine.


Problem je isplivao na površinu kada je jedan arhivar pronašao dokumenta koji pokazuju da su i Hitler i predsednik Vajmarske Republike Paul fon Hindenburg bili počasni građani Ditramscela. Hindenburg je iste te 1933. godine imenovao Hitlera za nemačkog kancelara.


Gradsko veće Ditramscela nije uspelo prošle sedmice da donese nikakvu odluku o ovom pitanju, pošto je rezultat glasanja bio 8:8. Odbornici koji su glasali protiv tvrdili su da nije na njima da prepravljaju istoriju.


Međutim, gradonačelnik Tomas Gerg je izjavio da je veće u sredu glasalo ponovo, i to u punom sastavu, i sada je rezultat bio jednoglasan - 21:0 u korist odluke da se Hitleru i Hindenburgu oduzmu titule počasnih građana.


Rezultat je bio takav pošto se odbornicima obratila jedna žena koja je izgubila porodicu u holokaustu tokom Drugog svetskog rata.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.12.2013. 20:01
hico ovi tvoji danas,nisu nista ukapirali,kako si ti polomio zube onda,napavsi Srbina! procice isto ko ti !
Sreda 18.12.2013. 22:23
A joj kao do sada "nisu znali", ili možda "nisu bili obavešteni" kao Koštunica, da je Hića počasni građanin u mnogo gradova Njemačke. I mrtav im je počasni građanin. Ko ne zna Njemačku, skupo bi je platio. Hoće da diže spomenike svojim nacističkim vojnicima po CG i to u okviru kasarani cg vojske. Još hoće da prave udruženja njemačko-crnogorska za omladinu. Da neće to neki Jugendi da budu, pitam se?! Povampireni prikriveni Treći Rajh - to je današnja Njemačka u Evropi, a pomalo i u svojim granicama.
Četvrtak 19.12.2013. 00:09
TEL AVIV - Evropska unija upozorila je danas Izrael da ne širi jevrejska naselja nakon oslobađanja grupe palestinskih zatvorenika, planiranog za kraj ovog meseca. Portparol EU je rekao da će u slučaju da se to desi i izraelsko-palestinski mirovni pregovori propadnu, taj blok zemalja smatrati Izrael odgovornim za neuspeh.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online