Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.12.2013.
15:27
B92 A

AU: Pucaju u svetsko prirodno blago

Veliki koralni greben je zaštićen kao blago naše planete od neprocenjive vrednosti. Uprkos tome, "primiće još jedan metak" ukoliko se ostvari plan australijske vlade.

Izgradnja najvećeg svetskog pristaništa za prenosioce uglja podrazumevaće uklanjanje 3 miliona kubnih metara površinskog sloja morskog dna, koje će potom biti odloženo na delove Velikog koralnog grebena
 

Britanac Ben Sautol nadmašio je više od 35.000 kandidata iz celog sveta, dobivši posao nezvaničnog ambasadora australijskog tropskog ostrvu Hamilton, delu Velikog koralnog grebena. Nakon samo četiri radna dana Sauthol je oduševljeno obavestio svet o neverovatnim lepotama Velikog koralnog grebena...

Međutim, kako piše britanski Gardijan, lepota tog predela ozbiljno je dovedena u pitanje nakon što je 11. decembra lokalna vlada donela odluku u neposrednoj blizini da dozvoli izgradnju velikog pristaništa koje će udomljavati tankere sa ugljem. To će biti najveće svetsko pristanište za prenosioce uglja.

Izgradnja objekta podrazumevaće uklanjanje tri miliona kubnih metara površinskog sloja morskog dna, koje će potom biti odloženo na delove Velikog koralnog grebena.

Kako bi slikovitije objasnio o kolikom je poslu reč, Aleksandar Vajt za Gardijan navodi da bi se taj izvučeni materijal mogao utovariti na čak 150.000 kamiona koji bi poređani u nizu povezali Brizbejn i Melburn.

Ovakav projekat, piše Vajt, biće poguban za jedinstveni ekosistem Velikog koralnog grebena koji je zaštićen predeo od 1. jula 2004. godine, kada je uvršten na listu Svetske baštine. Morske krave i crne morske kornjače prve su na dugačkoj listi

Ne mnogo davno: SAD "gađala" Veliki koralni greben

ugroženih vrsta koje bi ovakav potez uništio, što je pokazao i nezavistan izveštaj koji je za potrebe australijske vlade sačinjen u avgustu ove godine.

Osim što je neprocenjiv za našu planetu, Veliki koralni greben svake godine Australiji donese i veliku količinu novca, najviše od turista koji obilaze ovaj, kako ga često zovu, najveći živi organizam na svetu. Samo tokom 2011. i 2012. godine Australija je od Velikog koralnog grebena zaradila 5.68 milijardi dolara.

Sreda 18.12.2013. 20:22
Nemoze to tako, odkud im pravo da rade takve gluposti bez Vucicevog odobrenja. Mislim stvarno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online