Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 17.12.2013.
11:06
Vestionline A

Bogat zagrobni život bogatih Rusa

Koliko god nas to zastrašivalo i grozilo, smrt je oduvek bila inspiracija, pa nema razloga da danas bude drugačije. U Rusiji se poslednjih godina razvila takozvana nekrofilska umetnost, rezervisana za nove bogataše koji žive i posle smrti u velikom stilu.

"Faraonski" nadgrobni spomenici mafijaških bosova, švercera, ili skorojevića odražavaju sliku mistične, nedokučive i dekadentne postkomunističke Rusije i smrt kao deo brzog života u kojem je trebalo nadoknaditi svu nemaštinu prethodnog režima.

Veliki spomenici od crnog mermera hiperrealistički prikazuju pokojnika u prirodnoj, a neki i u natprirodnoj veličini, uz neka njegova materijalna postignuća, pokazuju bogat stil života - pokojnik u Armanijevu odelu, bundi ili raskošnoj haljini, za bogatom trpezom uz obavezni šampanjac i kavijar, a iza njih najnoviji "mercedes" ili neki drugi luksuzni automobil.

Istaknuti ruski fotograf Denis Tarasov (42) u prestižnoj londonskoj galeriji Sači izložio je seriju fotografija tih bizarnih nadgrobnih spomenika koje je pravio na elitnim delovima groblja u uralskom gradu Jekaterinburgu i ukrajinskom industrijskom gradu Dnjepropetrovsku. Spomenici pokazuju određeni kult kriminalne romantike i raskalašenost novih ruskih bogataša.

Tarasov je u Rusiji optužen za amoralnost i ekstremizam zbog serije fotografija koje pokazuju neke kozačke običaje (Kozaci su u današnjoj Rusiji predvodnici patriotsko-ultrakonzervativnih stavova). Naime, njegova izložba o militarističkim kozačkim zabavama za decu izazvala je u nekim ruskim krugovima zgražavanje zbog onoga što prikazuju.

Od njega je zatraženo da ukloni fotografije na kojima se vidi kako pravoslavni sveštenik puca iz puške ili dečak u uniformi koji drži pištolj u ustima. Verovali ili ne, od vlasti su ga zaštitili sami Kozaci koji su bili zadovoljni time kako je fotograf prikazao njihov način života i njihov "novi patriotizam".

"Rusiju teško shvatamo, a ova izložba pomoći će nam da pokušamo da proniknemo u rusku dušu i nove navike postsovjetskih Rusa", zapisao je jedan od posetilaca izložbe koja će u Londonu biti otvorena do sredine marta 2014. godine.

Utorak 17.12.2013. 12:31
Гле споља као окречени гробови, на изглед лијепи, а унутра су пуни мртвачких костију и сваке нечистоће... И ви споља се показујете људима праведним а изнутра сте пуни лицемерја и безакоња (Мат. 23, 25).
Utorak 17.12.2013. 14:47
Pa zar i kod nas nije ista situacija? Naročito je to izraženo kod gastarbajtera i pitanje je prestiža: daj da ja imam sprat više nego komšija (pa makar ga i ne koristio) ili veću grobnicu a nerijetko se od grobnice napravi mali mauzolej....što djeluje rogobatno i prelazi u neukus....seljačka posla..!!!
Sreda 18.12.2013. 07:17
U Vršcu na jednom spomeniku su prevazišli Ruse, imaju sliku Mercedesa skoro u prirodnoj veličini...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online