Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 14.12.2013.
03:15
Vesti A

Roditelje na sud zbog batina

Roditelji u Australiji, pripazite! Ako vam se omakne da vlastitom detetu udarite ćušku, moglo bi da dogodi da odgovarate Ujedinjenim nacijama. Komitet OUN za prava dece upravo je upozorio vladu Australije da roditelji koji udare svoje dete treba da budu krivično gonjeni, a nastavnicima treba da se naredi da prijave stroge roditelje.

Foto: Ilustracija
 

Ovo znači da Ujedinjene nacije traže od Australije da napusti tradicionalno pravo roditelja da "u razumnim granicama", koriste i ćuške. Fizičko kažnjavanje sada se stavlja u istu ravan kao nasilje u porodici i napastovanje. Roditelji, dakle, treba da koriste druge forme disciplinovanja.

Dečja prava

1. Pošten tretman u svemu
2. Pravo da kažete, ako vas odluke pogađaju
3. Živite i rastete zdravo
4. Dozvolite ljudima da čine šta je najbolje za vas
5. Treba da znate ko ste i odakle ste
6. Verujete u ono što želite
7. Privatnost
8. Pravo na informacije i vlastito izražavanje
9. Treba da ste bezbedni bez obzira gde ste
10. Treba da brinu o vama i da imate dom
11. Pravo na obrazovanje, igru i kulturne aktivnosti
12. Pomoć i zaštita, ako su vam potrebni
(Australijska komisija za ljudska prava)

 

Preporuka je i da se svi profesionalci koji rade s decom, kao što su nastavnici i vaspitači, podvrgnu obuci da bi mogli da uoče i izveste o svim slučajevima nasilja prema deci. Preporuke Ujedinjenih nacija nalaze se u prvom izveštaju Federalnom parlamentu, koji je podnela komesar za pitanja dece Megan Mičel. Ona je pozvala na nacionalni razgovor o zabrani batina.


- Postoji argument da nasilje ili napad bilo koje vrste prema deci nije u njihovom interesu. Mi sigurno ne želimo da deca rastu u strahu od nasilja i onda ponove nasilje. Ali, mi ne želimo ni da proglasimo roditelje kriminalcima koji pokušavaju da spasu svoju decu da ne završe na ulici. Ovde se radi o tome gde je linija koja ne treba da pređe - kaže Mičel.


Gospođa Mičel, koja ima zadatak da kontroliše primenu dečjih prava, pozvala je Abotovu vladu da potpiše međunarodnu konvenciju o davanju prava deci da se žale Ujedinjenim nacijama ako su im prava ugrožena. Prema njenim rečima, deca u zatvorima ili drugim oblicima pritvora, uključujući i decu-azilante, treba da imaju pravo žalbe OUN.


Prema međunarodnoj konvenciji, dečja prava uključuju pravo na "odmor i razonodu", obrazovanje i zaštitu od "okrutnog, nehumanog ili ponižavajućeg kažnjavanja". Ona ipak ne smatra da bi deca trebalo da dobiju pravo žalbe zbog ćuški.
 

Ćuška poslednje rešenje

Majka troje dece Dena Švajkovski priznaje da je ćuška za dete poslednji izlaz, ali smatra da je na roditeljima da odluče kako da kazne dete. Ova 34-godišnja majka iz brizbejnskog Nju Farma ima svoj sistem - dete dobije ćušku tek nakon što ga je upozorila tri puta i strpljenje je izdalo.
- U savršenom svetu ne udarate dete jer ne želite da ohrabrujete takve stvari. Ali, ako ste ga upozoravali, onda stignete do određene tačke u kojoj ne želite to da uradite, ali ste prisiljeni - kaže ona.

Kraljevski australijski lekarski koledž takođe je zatražio da se fizičko kažnjavanje stavi izvan zakona. Ovakvo postupanje može da dovede do depresije, anksioznosti, agresije i zloupotrebe opojnih droga ili alkohola među decom, navode lekari. Gospođa Mičel preporučuje vladama da zaustave zatvaranje tinejdžera u zatvore za odrasle koji su, kako kaže, za njih onda "karta za život u kriminalu".


Familije koje se muče sa decom najpre treba da dobiju pomoć, a tek onda da se deca odvedu od njih, smatra ona. Prvi ministar smatra da su ćuške dobre.
- Povremeno, najbolja stvar je da dete dobije ćušku - smatra Toni Abot.

POVEZANE VESTI

Subota 14.12.2013. 07:55
I dete je čovek, ako se odgovara u slučaju da se istuče odrasla osoba, mora i u slučaju deteta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online