Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 10.12.2013.
18:12
Beta A

Putin: Arktik je vojni prioritet za Rusiju

Jačanje vojnog prisustva u oblasti Arktika je jedan od glavnih prioriteta ruske vojske, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Predsednik Rusije Vladimir Putin
 

U razgovoru sa visokim vojnim zvaničnicima te zemlje, Vladimir Putin je rekao da Rusija "radi na jačanju razvoja te oblasti koja obećava" i mora da ima "svaku polugu za zaštitu svoje bezbednosti i nacionalnih interesa u njoj".

Modernizacija vojnih snaga

Putin je izjavio da će udeo modernog oružja u naoružanju ruskih snaga dostići 30 dosto u 2014. godini i pozvao vojsku da bude na oprezu zbog pretnji i izazova. Ruske oružane snage dobiće za godinu dana više od 40 interkontinentalnih projektila, 210 borbenih aviona i helikoptera, kao i više od 250 oklopnih vozila, rekao je Putin na sastanku u ruskom ministarstvu odbrane.  Moskva se protivi postavljanju američkih projektila blizu svojih granica i tražila je pravno obavezujuće garancije iz Vašingtona i NATO saveza da raketni štit nije uperen protiv Rusije.

On je istakao važnost baze iz vremena Sovjetskog Saveza kod Novosibirskih ostrva, koju je ruska vojska počela da obnavlja ove godine.

Ruski zvaničnici ocenili su da je ta baza ključna za zaštitu pomorske rute koja povezuju Evropu sa Pacifičkom oblašću preko Arktičkog okeana.

Putin je rekao i da će Rusija obnoviti određen broj Arktičkih vojnih vazduhoplovnih baza koje su zapuštene posle 1991. i raspada Sovjetskog Saveza.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će vojska sledeće godine oformiti snage u Arktiku koje će biti zadužene za očuvanje interesa Rusije u toj oblasti.

On je dodao da će ruske oružane snage raditi na jačanju svog vojnog prisustva i u drugim regionima.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.12.2013. 18:33
Jedino snažna vojska može da štiti interese države..! Na našu žalost, mi nemamo nacionalni interes, osim poslušnosti, pa više nemamo ni vojsku !
Utorak 10.12.2013. 19:15
Eh gdje nisam predsjednik svoje zemlje pa da čitavoj EU i NATO-u kažem: "Od danas je CG u Evro-Azijsku Uniju i ODKB što smo, otkrivam sada javno svima, postigli tajnim pregovorima". Ništa ne bi morao narod da pitam jer znam što bi odgovorio, a i da je suprotno to je za njegovo dobro niti bi mi išta mogli 600 000 jađana. Ooo kako glupe i nesposobne i zavisne "državnike" imamo, "blago nama"!
Utorak 10.12.2013. 22:43
Rusiji pripada buducnost pa samim time i severni pol, Aljaska koja nepromisljeno predata u ruke Americi ce se vratiti takodje Rusiji
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online