Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 10.12.2013.
09:12 >> 12:23h
RTS A

Danas je Dan ljudskih prava

Kao podsetnik da svako, bez izuzetaka, ima pravo na život, slobodu i sigurnost, širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava. Ovaj dan obeležava se od 1950. godine, dve godine nakon što je 10. decembra potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

SVAKO, bez izuzetaka, ima pravo na život, slobodu i sigurnost
 

Deklaracijom o ljudskim pravima se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka - od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

Usvajanje Deklaracije predstavljalo je krupan napredak u tom trenutku, a tom prilikom ostale su uzdržane zemlje sovjetskog bloka, Saudijska Arabija i Južnoafrička Republika.

UN su 1966. donele dva sporazuma, kojima su razrađene slobode i prava

Ministar pravde čestita Dan ljudskih prava

Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković čestitao je građanima Dan ljudskih prava i istakao značaj značaj  poštovanja ljudskih prava i
dostojanstva svakog pojedinca.

"Srbija je demokratska država u kojoj svi moraju biti ravnopravni, bez obzira na razlike u pogledu rase, pola, jezika, veroispovesti,
političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili društvenog porekla, ili bilo kojeg drugog oblika različitosti", rekao je Selaković i dodao da je država u obavezi da svojim građanima
obezbedi ostvarenje tih prava.

proklamovana Deklaracijom o ljudskim pravima, a dokumente je prihvatilo 130 zemalja.

U okviru Saveta Evrope 1950. doneta je Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, pored osnovnih prava, ustanovljava i mehanizme zaštite i nadzora nad njihovim ostvarivanjem.

Dan uoči ovogodišnjeg obeležavanja u Srbiji, zaštitnik građana Saša Janković i stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojačkova Solarno upozorili su da se situacija u oblasti ljudskih prava u zemlji neprekidno poboljšava, ali da su ranjive grupe i dalje diskriminisane. Oni su podsetili da je napredak u poštovanju ljudskih prava utvrđen i tokom nedavne posete visoke komesarke UN za ljudska prava Srbiji, kao i u Univerzalnom periodičnom pregledu kroz koji je Srbija prošla januara 2013.

Posebnu pažnju skrenuli su na nedavne proteste protiv smeštaja azilanata, što je, ističu, dodatni razlog za zabrinutost.

EU zabrinuta zbog nasilja protiv boraca za ljudska prava

EU je zabrinuta zbog povećanog nivoa zastrašivanja, nasilja i cenzure sa kojima se suočavaju mediji i borci za ljudska prava u mnogim zemljama sveta, navela je šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton, povodom 10. decembra, Dana ljudskih prava.

"Naše misli danas su sa svima koji su na meti progona, jer oni brane ljudska prava.

Zabrinuta Ketrin Ešton

EU će nastaviti da nudi nepokolebljivu podršku za ljudska prava i demokratiju, i one koji se za njih bore", rekla je Ešton i podsetila da se ove godine obeležava 20 godina od Svetske konferencije o ljudskim pravima u Beču, na kojoj je usvojena Bečka deklaracija i Akcioni program, "koji su potvrdili univerzalnost svih ljudskih prava i odveli do istorijskog napretka u njihovoj promociji i zaštiti".

Ešton je dodala da se na današnji dan obeležava i 20. godišnjica formiranja Kancelarije visokog komesara UN, i čestitala je visokoj komesarki Navi Pilaj zbog njene "lične posvećenosti i ogromnom radu njene kancelarije na očuvanju ljudskih prava širom sveta".

Šefica evropske diplomatije istakla je i da je EU pre godinu dana usvojila Strateški okvir i Akcioni plan za ljudska prava i demokratiju, i imenovala prvog specijalnog predstavnika za ljudska prava, Stavrosa Lambrinidisa.

"Od tada, usredsređeni smo na to da osiguramo da ljudska prava i demokratija budu okosnica spoljnih akcija EU. Usvojili smo novi Vodič EU o verskim slobodama i uverenjima, kao i o uživanju ljudskih prava pripadnika LGBT populacije", ukazala je Ešton i dodala je da Unija nastavlja i sa dugotrajnom kampanjom za zabranu smrtne kazne širom sveta.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.12.2013. 09:23
Заговорници људских права највише их и крше(земље богатог запада).
Utorak 10.12.2013. 09:54
Ко о чему баба о уштипцима....јебала вас људска права ....пуна вам уста људских права. ЛИЈЕ ЛЕПО ЗБОРЕ А НИТКОВСКИ РАДЕ. Шта су то људска права? Јел то што пропагира Запад о људским правима. 1.Отимачина свих видова Енергије,минерала итд,итт. 2.Трговина људским органима. 3.Море гоните се у три лепе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online