Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.03.2010.
04:30
Tanjug A

Mrtvom Hodži oduzimaju ordenje?

Bivši komunistički vođa Enver Hodža ponovo je na udaru sunarodnika u Albaniji, gde je njegov režim srušen pre nepune dve decenije. Nacionalni centar za rehabilitaciju od trauma i torture upravo je zatražio da se nekadašnjem diktatoru oduzmu sva priznanja i ordenje, koje je dobijao u zemlji i inostranstvu, gde se pojavljivao kao predstavnik albanskog naroda.

Narodni heroj Jugoslavije: Enver Hodža

"Utvrdili smo da Enver Hodža još nosi zvanja i oznake narodnog heroja, heroja socijalističkog rada i druga albanska priznanja", izjavio je direktor Centra za priznanje, Adrijan Kati, navodeći da, dugogodišnjem vođi, zbog načina na koji je vladao, treba oduzeti te počasti.


U zahtevu upućenom predsedniku Bamiru Topiju, Centar apeluje i da Hodža, državnim dekretom, ostane i bez zvanja narodnog heroja Jugoslavije i narodnog heroja SSSR-a.


Komunistički diktator je rado, prilikom pojavljivanja u javnosti, na svečanim ceremonijama ili vojnim paradama, nosio na grudima "gomilu" ordenja, kakvu nije imao niko drugi u njegovoj zemlji.


"Bilo bi moralno da Hodža ostane bez svih odlikovanja, najkasnije do obeležavanja 20-godišnjice rušenja njegove statue u albanskoj prestonici", smatra Kati.

Čvrsta ruka: Enver Hodža

Statuu komunističkog lidera u centru Tirane srušila je, u februaru 1991, masa naroda koja je tim činom želela da pokaže da je Albanija raskrstila s prošlošću, u kojoj je bila najzaostalija zemlja Evrope.


Novi vlastodršci su, potom, slavodobitno objavili da je njihova zemlja izašla iz višedecenijskog perioda "mraka i straha".


Hodža je na čelo Albanije došao na završetku Drugog svetskog rata, u kom je predvodio partizanski pokret u borbi protiv fašističkih italijanskih i nemačkih okupacionih snaga i monarhističkog režima.


Čvrstom rukom vodio je Albaniju do smrti u aprilu 1985, pet godina pre nego što je u zemlji srušen komunizam.


Istoričari su u novije vreme objavljivali da je, tokom Hodžine vladavine, u zemlji likvidirano oko 5.000 muškaraca i 450 žena, kao i da je u zatvorima bilo 35.135 ljudi, od kojih je više od 1.000 tamo umrlo. Listom se radilo o političkim protivnicima režima.

Ugledan u Kini: Poster koji prikazuje Mao-a i Envera Hodžu

Mnoge porodice nikada nisu saznale šta je bilo s njihovim najbližima, mada i dalje pokušavaju da otkriju istinu.


Kati smatra da albanski političari još nisu adekvatno osudili zločine za koje je odgovoran Enver Hodža.


Hodžinoj supruzi Nedžmiji i njegovom nasledniku (kog je sam izabrao) Ramizu Aljiji suđeno je zbog finansijskih malverzacija.


Nedžmija je oštro protestovala kad je nova vlast odbila da Hodži dodeli zvanje veterana Drugog svetskog rata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online