Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 10.12.2013.
13:13
M. Purić - Vesti A

Dilan prepoznao srpska stradanja

Danijela Sremac, predsednica i osnivač Srpskog instituta iz Vašingtona, nedavno osnovane organizacije koja se bori za prava Srba u Americi, oglasila se za Voice of Russia povodom nedavne tužbe Reprezentativnog saveta hrvatske zajednice i institucije u Francuskoj (CRICCF) protiv Boba Dilana zbog njegove izjave u magazinu "Rolling Stone".

Bob Dilan

Sud u Parizu je prihvatio ovu tužbu kao osnovanu, a generalni sekretar tog hrvatskog udruženja naglasio je da oni od muzičara ne traže materijalnu odštetu, već izvinjenje.
Danijela Sremac, ekspert za američku spoljnu politiku na Balkanu, rekla je za ''Voice of Russia'' da je Bob Dilan rekao samo nešto što nije toliko poznato i istaknuto u Americi, a to je da je mnogo Srba, koji su bili na strani saveznika, stradalo u toku

Dilan: Hrvati u društvu KKK


Proslavljeni pevač, pesnik i kompozitor, u septembarskom izdanju izjavio je sledeće:

 

"Ako u vašim genima postoji neki robovlasnik ili pripadnik Kju-kluks-klana crnci to mogu da osete. Baš kao što Jevreji mogu da nanjuše nacistu ili Srbi nekog Hrvata!"

Drugog svetskog rata od hrvatskih nacista, da su mnogi bili odvedeni u koncentracione logore i tamo mučeni i ubijani.


- Mnogi se toga sećaju i danas, kao što se sećaju i "Oluje" u kojoj je proterano na hiljade Srba. Ništa od toga nije poznato u Americi, jer Srbi nisu imali medijske kampanje kao druge nacije u toku poslednjih ratova. Ona je dodala da Srbima verovatno prija što je barem Bob Dilan prepoznao njihova stradanja, ali da ne veruje da oni prema Hrvatima osećaju ono što je muzičar rekao.


- Te nacije su godinama živele u istoj državi, ima tu mnogo rođačkih veza, mešanih brakova. Ja lično nemam tu asocijaciju kada sretnem nekog Hrvata, a nisam sigurna ni da se tako osećaju svi Jevreji kada sretnu nekog Nemca. Sve su to pomešana osećanja - rekla je ona.


- Bob Dilan je sada prepoznao da su Srbi u Hrvatskoj motivisani ne samo poslednjim događajima, već i onim iz Drugog svetskog rata.


Ona je, takođe, dodala da razume Hrvate koji su svrstani u istu kategoriju u kojoj su pripadnici Kju-kluks-klana, da ceni Dilanovo prećutno priznanje stradanju Srba od strane hrvatskih ustaša u toku Drugog svetskog rata, čemu nije data posebna pažnja.


- To je vrlo složena situacija, a ono što je opšte mišljenje u medijima nije nastalo na osnovu činjenica - rekla je ona.


Ona je dodala da su Srbi sada konačno organizovani u borbi protiv medijskih neistina koje se šire o našem narodu, a na pitanje voditelja šta bi prema njenom mišljenju bilo najbolje rešenje ovog sukoba, ona je rekla da ne može da govori u Dilanovo ime, ali da ne bi bilo zgoreg da je on razgraničio ceo hrvatski narod od ustaša koji su činili zločine u Drugom svetskom ratu.

Najviše izbeglih, a proglašeni zločincima

 

Na pitanje voditelja da li su u balkanskim ratovima Srbi počinili najveće zločine, Sremac je odgovorila da mediji često nisu izveštavali na osnovu činjenica i da se lako može utvrditi da je najveći broj izbeglica srpskog porekla.


- Srbi su bili ostavljeni u drugim državama (Hrvatskoj i Bosni), Srbi su bili podeljeni ratom, a čini se da samo srpske potrebe nisu bile prepoznate - naglasila je ona i dodala da su drugi narodi svojim lobiranjima u Vašingtonu još davno uobličili javno mišljenje prema kome su Srbi jedini krivci za protekle ratove, a da su Srbi propustili šansu da to urade i zato su okrivljeni za sve zločine u bivšoj Jugoslaviji.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.12.2013. 13:18
Дилан је истинољубив и ова његова изјава је сасвим коректна. Усташе,пукните од муке!!!
Utorak 10.12.2013. 13:48
Дилан је увек био свој,и његове речи вечно остају!!!Хвала му на истини коју је изрекао!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online