Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 08.12.2013.
07:11 >> 09:22h

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Pomoć za oporavak Dušana Travice

Za oporavak Dušana Travice (24), koji je početkom oktobra teško povređen u saobraćajnoj nesreći u Americi, Ambasada Srbije u Vašingtonu i Generalni konzulat u Čikagu vode akciju prikupljanja novca za bolničko lečenje u Minesoti, kao i za povratak ovog mladića u Srbiju.

Dušan Travica pre nesreće. Petorica drugara otišla na putovanje i da malo zarade. nesreća pred povratak kući
 

Bolnički troškovi, kako nam je nezvanično rečeno u srpskim diplomatskim krugovima, već su premašili 500.000 dolara, a i dalje rastu, jer lečenje nije završeno, dok bi let specijalnim avionom mogao da košta i više od 50.000 dolara pošto, avion mora biti prilagođen teškim bolesnicima i opremljen medicinskim uređajima.
 

Kobno prevrtanje

 

Prema izveštaju američke policije, jedino je Dušan Travica bio vezan, pa su u prevrtanju Vladan Jovanović, koji je bio na mestu suvozača, i Goran Šišarica ispali iz vozila. Jovanović je na licu mesta poginuo, a Šišarica je zadobio oštećenje jednog pršljena, nagnječenje plućnog krila i krvarenje u pankreasu zbog čega mu je operisana i žučna kesa, a slomio je ruku i nogu.
Poginuli Jovanović je pre dva meseca sahranjen. Bio je student Fakulteta za uslužni biznis, Travica je na master studijama Fakulteta tehničkih nauka, a Šišarica, koji se nakon neophodnog bolničkog lečenja vratio kući na dalji oporavak, student je Prirodno-matematičkog fakulteta.

Dušan Travica je, da podsetimo, teško povređen 4. oktobra u saobraćajnoj nesreći u Severnoj Dakoti, kada je poginuo Vladan Jovanović i teže povređen Goran Šišarica. Dušan je zadobio ozbiljnu povredu kičme, prelome ruke i vilice.


"Dušanu je najpre operisana kičma, a potom ruka i vilica, koja je bila prelomljena na dva mesta. Urađen mu je takođe hirurški zahvat na krvnim sudovima. Bio je i u komi", kaže za "Vesti" Ivan Kočonda, koji svakodnevno obilazi Travicu zajedno sa drugaricom Draganom Milićević.


Ovi akademci, sa Novosadskog univerziteta, bili su u Sjedinjenim Američkim Državama na petomesečnom boravku u okviru programa "Work and Travel". Program podrazumeva da četiri meseca rade, a petog putuju po Americi.
 

"Travica sad nije u kritičnom stanju. Unazad dve nedelje može da diše pomoću drena i bez respiratora, uzima kašastu hranu. Počeo je po malo da otežano komunicira, desnu ruku malo pomera. Ide na bolje što se tiče vitalnih funkcija. Trenutno je u rehabilitacionom centru za disanje, a kad mu izvade dren sledi prebacivanje u drugu bolnicu za fizikalnu terapiju pošto je nepokretan i ne može da sedi. Prema trenutnom mišljenju lekara on mora u Americi da ostane još nekoliko meseci", kaže Kočonda.


Uz apel Srbima u SAD, Amerikancima srpskog porekla i svim ljudima dobre volje, koji mogu i žele da novčano pomognu, Generalni konzulat Srbije u Čikagu je, kako se može videti na njihovoj veb adresi (http://www.scgchicago.org/srpski/Poziv%20za%20prikupljanje%20novcane%20pomoci.htm), dao brojeve žiro računa Vojvođanske banke u Srbiji i Wells Fargo banke u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Nastradalim momcima je, nažalost, isteklo zdravstveno osiguranje nekoliko dana pre saobraćajne nezgode. Kući je trebalo da se vrate 30. oktobra. Bolnica u Mineapolisu je među najboljima, ali i najskupljima. Troškovi lečenja su vrlo visoki, a Dušanova porodica nema mogućnosti da ih pokrije. Zbog toga je organizovana akcija za pomoć. Nadamo se, prema nekim dobronamernim naznakama koje smo dobili u bolnici, da troškovi Dušanovog lečenja mogu da budu umanjeni, ili da ih neko drugi pokrije, ali da let do Srbije mora sam da plati. Bolnica je izrazila spremnost da pomogne u pronalaženju prevoznika koji ima letelicu sa medicinskom opremom, jer je neophodna nepokretnom Dušanu koji jedino može da leži", priča Ivan Kočonda.


Od 10. oktobra uz Dušanovu bolničku postelju u Mineapolisu je i njegov otac Anđelko Travica, koji je u SAD otputovao zahvaljujući pomoći rodbine, prijatelja i kolega iz Policijske stanice u Kuli, kao i opštine Kula. Viza mu je obezbeđena po ubrzanom postupku zahvaljujući brzoj reakciji konzulata Srbije u SAD, koji je dostavio potrebnu dokumentaciju Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.


Kako uplatiti novac?


Kako se vidi na veb sajtu Generalnog konzulata Srbije u Čikagu
Primarni račun otvoren na ime Dušana Travice je:
BENEFICIARY ACCOUNT NAME: DUSAN TRAVICA DONATION TRUST
BENEFICIARY ADDRESS: 310 4th AVE S STE 1050, MINNEAPOLIS, MN 55415
BANK NAME: WELLS FARGO, N.A.
BANK ADDRESS: 420 MONTGOMERY, SAN FRANCISCO, CA 94104
BENEFICIARY ACCOUNT NUMBER: 1640024483
WIRE ROUTING NUMBER: 121000248
INTERNATIONAL SWIFT: WFBIUS6S
CHIPS PARTICIPANT: ABA0407


MOLIMO DA ČEKOVE NASLOVITE NA "DUSAN TRAVICA DONATION TRUST"
KOVERTE SA NAZNAKOM ZA "DUSAN TRAVICA DONATION TRUST"
MOGU BITI POSLATE ILI PREDATE ST SAVA SERBIAN ORTHODOX CHURCH (357 - 2nd AVE SOUTH, SOUTH ST. PAUL, MN 55075)


Drugi račun za pomoć Dušanu Travici otvoren je na ime Ivana Kočonde:
ROUTING NUMBER: 121000248
BANK NAME: WELLS FARGO
CITY/STATE: SAN FRANCISCO/CA
ACCOUNT NUMBER: 3990588067
TITLE OF ACCOUNT: CHECKING
SWIFT CODE: WFBIUS6S
BENEFICIARY NAME: IVAN KOCONDA
BENEFICIARY ADDRESS: 2900 VALLEY STREET APT 39, MINOT, ND 58701


Uplatu donacije je moguće izvršiti i preko: PAYPAL EMAIL ADDRESS: dusan.travica.charity@gmail.com


Pomoć se može uputiti i preko:
"SERBIAN AMERICAN MEDICAL AssOCIATION":


ČEKOVI NASLOVLjENI NA "SAMA" SA NAZNAKOM "CAR ACCIDENT VICTIMS" MOGU BITI POSLATI NA
SAMA C/O Dr. IVAN AKSENTIJEVIĆ - 4660 KENMORE AVENUE, SUITE 1018, ALEXANDRIA, VA 22304.

Ponedeljak 09.12.2013. 11:44
Da li mi imamo novca za lečenje nekoga ko živi u Americi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online