Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 03.12.2013.
18:58
Beta A

Povučen članak o tome da GM kukuruz izaziva rak

Američki časopis Hrana i hemijska toksikologija povukao je studiju, objavljenu u septembru 2012, u kojoj se tvrdilo da genetski modifikovan (GM) kukuruz izaziva rak, piše britanski magazin Ekonomist.

Ekonomist ocenjuje da bi bilo previše reći je time dokazano da je GM hrana bezbedna po zdravlje, ali nijedna druga studija do sada nije pronašla znatnije zdravstvene rizike po sisare, kao rezultat konzumacije GM proizvoda.

Žil-Erik Seralini sa kolegama sa Univerziteta iz Kana je opisao šta se dešava pacovima hranjenim GM kukuruzom - imali su veću verovatnoću da razviju tumore!
 

Sporni članak napisao je Žil-Erik Seralini sa kolegama sa Univerziteta iz Kana na severu Francuske. U njemu se opisuje šta se dešava pacovima hranjenim GM kukuruzom šifre NK103, koji je otporan na herbicid Raundap.

Taj kukuruz je genetski modifikovao Monsanto, američka firma za botanička istraživanja. Rezultat je bio otporan kukuruz i uništene sve štetočine. U eksperimentu doktora Seralinija, pacovi hranjeni tim kukuruzom imali su veću verovatnoću da razviju tumore od onih koji ga nisu uzimali. Posebno su bile pogođene ženke pacova, a njihova stopa smrtnosti bila je dva ili tri puta veća nego kod mužjaka u kontrolnoj grupi.

Članak je imao eksplozivno dejstvo. Francuski premijer je naveo da će, ako se ti rezultati potvrde, njegova vlada izvršiti pritisak da se širom Evrope zabrani NK103 kukuruz. Rusija je obustavila uvoz kukuruza. Kenija je zabranila sve vrste GM žitarica.

Članak je izašao dva meseca pre referenduma u Kaliforniji na kojem je traženo da sva GM hrana bude obeležena. On je svakako uticao na glasanje, navodi Ekonomist, iako nije usvojen zahtev predlagača.

Posebno su bile pogođene ženke pacova, a njihova stopa smrtnosti bila je dva ili tri puta veća nego kod mužjaka u kontrolnoj grupi

Naučnici su se žalili da u članku nije izneto dovoljno detalja o tome sa koliko GM kukuruza su pacovi hranjeni i šta su dobijale kontrolne grupe. Autori, takođe, nisu ponudili objašnjenje na koji način GM hrana može da stvori tumore. Čak i da je GM hrana nebezbedna, i dalje je ostala nejasna njena biološka povezanost sa kancerom.

Posebna pažnja posvećena je vrsti i broju pacova korišćenih u eksperimentu. Doktor Seralini je koristio vrstu laboratorijskih pacova, i pratio ih tokom dve godine njihovog životnog veka. Međutim, ti pacovi u velikom broju slučajeva oboljevaju od raka pred kraj života, bez obzira na vrstu ishrane. Zbog toga, navodi Ekonomist, nije jasno kako su tumori nastali kao rezultat hranjenja pacova GM kukuruzom, odnosno, u kojoj meri su nastali spontano. Ti problemi su još ranije uočeni i zbog toga u naučnim vodičima piše da najmanje 65 pacova treba da bude korišćeno u svakoj grupi u studijama o kancerogenosti.

Imajući u vidu da eksperiment Seralinija nije započeo kao studija o raku, on je koristio samo 10 pacova u svakoj grupi. Naučne institucije iz celog sveta su redom kritikovale rezultate Seralinijevog istraživanja, zbog čega je časopis Hrana i hemijska toksikologija na kraju i povukao sporni članak 28. novembra.

Ekonomist, međutim, piše da je malo verovatno da je to kraj rasprave po ovom pitanju. Naučnici se oštro protive zaključku da je GM hrana štetna, ali to nije opšta pojava. Evropska mreža naučnika za društvenu i ekološku odgovornost podržava Seralinija. Na njegovoj strani su i aktivisti za borbu protiv GM proizvoda. U avgustu je jedna grupa na Filipinima uništila eksperimentalno polje zasađeno takozvanim "zlatnim pirinčem", modifikovanim tako da sadrži beta-karoten, koji ima vitamin A, čiji
nedostatak doprinosi preuranjenoj smrti miliona dece svake godine.

Ekonomist zaključuje da ni prognoze o velikim blagodetima po javno zdravlje u siromašnim zemljama niti nedovoljan broj dokaza u naučnim studijama o njenoj štetnosti po zdravlje ne mogu da istupe oštricu ekološke kampanje protiv sve GM hrane.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.12.2013. 21:08
Ovo je tako žalosno vidjeti što se uopšte životinje maltretiraju sa ovim nakon dokaza svih od prije. ZABRANJUJTE GMO, gamadi bjelosvjetska tobože domaća na vlasti!!!
Utorak 03.12.2013. 22:13
užas....dr Mengele je za ove monstrume bio mala beba.... ILUSTROVANA POLITIKA i PEČAT su puno pisali o GMO !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online