Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.12.2013.
02:22
Vesti A

Grobnice na određeno vreme

Groblja u Novom Južnom Velsu na putu su da postanu tek mesto privremenog, a ne večnog boravišta. Naime, u Parlamentu je već izglasan zakon po kome će grobna mesta ubuduće biti prodavana na ograničene periode, od najmanje 25, pa do 99 godina najma. Posle toga, u grob bi bila sahranjivana i druga osoba.

Zakon je već na početku naišao na neslaganja, čak i u vladajućoj koaliciji. Na dan rasprave u Donjem domu, sednici nije prisustvovala grupa od 25 članova vladajuće koalicije, uključujući i premijera.

Foto: Ilustracija

Oni su svega 30 minuta ranije obavešteni da će se o ovome glasati i to oko šest uveče. Premijer, neki ministri i članovi Parlamenta objasnili su da su morali da odu, jer su bili pozvani na druge događaje. Međutim, izvori iz same koalicije kažu da je

Najam na 99 godina


Prošle srede i Gornji dom prihvatio je novi zakon o najmanje 25, a najviše 99 godina najma. Ako najam ne bude obnovljen dve godine posle isteka, posmrtni ostaci osobe u grobu biće iskopani i zakopani dublje ili prebačeni u kosturnicu, a mesto upotrebljeno za novu sahranu.

celi njihov "kontigent" nedostajao, jer su odbili da glasaju ozbiljno zabrinuti zbog uvođenja "vremenskog limita" za korišćenje grobnih mesta.


Isti izvori navode da članovi Parlamenta iz koalicije nisu ni obavešteni o ideji o roku korišćenja groba, u vreme kada ih je o novom zakonu upoznavala Katrina Hodžkinson, ministarka primarne industrije.


- Niko nije znao gde će oni da smeste tela posle 25 godina - kažu insajderi. - Ona o tome nije govorila.


I drugi koalicioni izvori ističu da su neki članovi parlamenta "odsustvovali s povodom".
- Problem je u tome što se (tim zakonom) prave dve vrste grobnih mesta, jedno skuplje od drugog. Mnogi ljudi sa izraženim hrišćanskim uverenjima biće zbog ovoga veoma ogorčeni - navode ovi izvori.


Kolega gospođe Hodžkinson iz Nacionalne partije, član Parlamenta Endrju Frejzer glasao je za zakon, ali je na sednici rekao da ga propisi brinu jer štite verska uverenja Muslimana i Jevreja, ali ne hrišćana.


- Njihovi vernici dobiće opciju da biraju stalno mesto, ali siromašni hrišćani, koji ne mogu da priušte održavanje grobnog mesta, mogli bi da saznaju da im je posle 25 godina baka prebačena iz groba - kaže gospodin Frejzer.

Nema mesta za sahranjivanje


Gospođa Hodžkinson zastupala je kontroverzni zakon, jer Sidneju nedostaje mesta za sahranjivanje (za 30 do 40 godina neće ga više biti).


- Ovo treba da obezbedi zadovoljenje potreba za grobljima za sve zajednice u NSNj i generacije koje dolaze - rekla je ona u Parlamentu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online