Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.11.2013.
03:23
Vesti A

Modno carstvo makedonskog imigranta

Industrijski kompleks u Jaravilu je poslednje mesto, koje bi se moglo povezati sa modom, ali baš tu, daleko od šik sveta, svoj studio je izgradio uspešni dizajner ženske garderobe - Toni Matičevski.

Matičevski sa balerinama u njegovim kreacijama. Sve šije ručno
 

On je jedan od najmlađih iz plejade brojnih potomaka doseljenika (Karla Zampati, Lisa Ho, Aleks Peri i drugi) koji su obeležili australijsku modnu scenu.


"Volim da budem ovde. Volim stvari koje izlaze iz ove betonske kutije, preko puta rafinerije, dok kamioni prolaze. Volim taj kontrast, toliko toga lepog se ovde može desiti", priča 37-godišnji Matičevski, makedonskog porekla, koji je odrastao u obližnjem Futskraju, a potom preselio u Altonu, sve četvrti na zapadu Melburna.

Uspeh leži u detaljima

 

Uspeh Matičevskog, u vreme kad australijska moda baš i ne cveta, leži, smatra se, u njegovoj preciznosti i poklanjanju pažnje detaljima, instinktu, kao i odsustvu pretenzije.


"U ovom sam poslu već 14 godina i srećom još nisam bankrotirao, nekom dugovao novac ili bio u situaciji da odustanem. Sve se svodi na komunikaciju i neki zdrav razum. Neki finansijski savetnici su me plašili da ću propasti za šest meseci, ali ja sam uvek pratio svoj instinkt i tako doneo svoje poslovne odluke. Prijatelji mi kažu da napravim veći tim, ali ja zapravo uživam da radim na ovaj način i veoma sad zadovoljan što ne moram da zavisim od bilo koga", kaže Toni.

"Ostao sam na ovoj strani, jednostavno sam mislio da tako treba", priča on u intervjuu za "Herald san".


I dok srce ovog dizajnera pripada užurbanom gradskom jezgru, Tonijeve kreacije možete naći bilo gde u svetu, a često su viđane na australijskim top-modelima Ebi Korniš, Dženifer Houkins, Rebeki Džad. Tonijev modni put započeo je 1997. kad je diplomirao modnu školu sa najboljim ocenama na RMIT univerzitetu, a potom dobio mesto u ekipi Done Karan u Njujorku, nakon čega je dve godine radio i u Parizu, u timu "čeruti". Pošto se Toni 2001. godine vratio u Australiju, započeo je svoj biznis, uglavnom dizajnirajući kreacije za venčanja, kao i garderobu za privatne klijente.


"Razmišljao sam, otići ću u Pariz i pokucati na vrata butika. Sećam se, kada sam otišao u butik Absinte, doneo svoje kreacije i razgovarao sa jednom neverovatnom ženom koja je izgledala kao da je upravo izašla iz 1920. godine. Dopada mi se šta radiš i želim tvoje kreacije u mom butiku", rekla je ona, objašnjava Toni.

Matičevski i jedna od haljina: Najbitniji detalji
 


Od tada, Tonijeva karijera počinje da se razvija ubrzanim tempom. Osvaja nagradu za najboljeg dizajnera na Loreal festivalu mode, a 2005. je nagrađen istom nagradom na Mercedes - benz australijskoj nedelji mode. Angažovan je u Njujorku i Parizu, a vrlo je zapažen sa svojim glamuroznim kreacijama u prezentacijama modne kuće Majer. U junu se već nalazi na naslovnim stranama, dizajnirajući za Dženifer Houkins venčanicu u stilu princeze, a njegove kreacije mogu se videti u Nacionalnoj Galeriji u Viktoriji, u sklopu najveće izložbe Melburn danas.

Toni kaže da je oduševljen što je deo ovako velikog umetničkog projekta, iako svoje kreacije čak i ne smatra umetnošću. "Mislim da smo svi kreativni na svoj način, a ja se najbolje izražavam kroz modu", kaže on.

Džesika Hart u njegovoj kreaciji

Toni je za izložbu Melburn sada dizajnirao trospratnu skulpturu od neoprena, svile i smole, a nalazi se na Ijan Poter centru na Federejšn skveru.


"Ponosan sam na posao koji sam razvio i koji napreduje", kaže on.


Toni, kako navodi, ne pokušava da proda svoje kreacije tako što će naći poznatu klijentelu da je promoviše i nosi.


"Većina mojih klijenata ne mari puno za to, ako im se nešto sviđa - sviđa im se, bez obzira na to ko je to nosio", objašnjava Toni.


On je, kako objašnjava, čak hrabrio Dženifer Houkins da potraži u Evropi venčanicu za svoje venčanje na Baliju ove godine.


"Kad me je pitala da ja kreiram za njeno venčanje, rekao sam joj - jesi li sigurna da ne želiš da nosiš Diorovu", priča Toni. "Venčanica je bila jednostavna i lepa, Dženifer je htela da izgleda kao princeza. Nisam pokušavao da se tom kreacijom nametnem i povećam broj onih koji vole i kupuju moje modele, nego sam samo želeo da ona izgleda baš onako kako je želela i zamislila", objasnio je Toni, dodajući da je saradnja sa Houkinsovom i modnom kućom Majer pomogla njegovom poslu.


Ineteres za Tonija posebno se pojačao ove godine, nakon što je njegova nova kolekcija dobila odlične kritike, te je potom završila i u Parizu, gde se Toni nekoliko godina nije pojavljivao.


"Malo sam iznenađen svime što se desilo, jer ne želim da forsiram bilo šta, niti imam neka visoka očekivanja", kaže kreator.


Toni još uvek šije ručno svaku svoju kreaciju, kojih godišnje bude između 50 i 150. "Sve što vidite ovde sam ja napravio", pokazuje Toni 3.000 svojih kreacija, objašnjavajući da inspiraciju dobija kreiranjem stvari u kojima se žene osećaju dobro i u kojima izgledaju - dobro.

 

Usponi i padovi

 

Tonijevo modno i poslovno putovanje, kako kaže, nije bilo i bez padova, ali je on uvek ostajao veran sebi i svojim vrednostima. "To što radim je kao neka vrsta prve pomoći za mene, pomaže mi da se izlečim, da ne budem negativan, a ni previše pozitivan", objašnjava on.

 

Zamenik šefa za modu i tekstil na RMIT fakultetu, profesor Karen Vebster kaže da rad Matičevskog pripada grupi vrhunskih svetskih dizajnera.

 

"Toni je verovatno jedan od najemotivnijih i najunikatnijih dizajnera, spreman da istražuje, sa oštrim okom za detalj, veoma skroman, uživa u onome što radi", objašnjava Vebster.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online