Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 27.11.2013.
07:52
dnevnik.hr A

Ko je zadužen za Putinov imidž?

Ako neki stranac zaslužuje priznanje za politički uspon ruskog predsednika Vladimira Putina, onda je to Australijanac Alan Piz, stručnjak za govor tela, koji Putina naziva “pametnim i sposobnim učenikom”.

Alan Piz je jedan od najprodavanijih autora knjiga iz ove oblasti, poznat u svetu kao ''Gospodin Govor tela'' (Mr. Body Language), a Putina je prvi put sreo 1991. godine kad je bio pozvan u Kremlj da vodi seminar za političare u usponu.

Putin je tad imao tek 39 godina, s karijerom KGB-ovog špijuna iza sebe i u ulozi zamenika gradonačelnika Sankt Peterburga, zaduženog za promociju međunarodnih odnosa i stranih investicija u gradskom veću.

Kada razgovara sa državnicima, Putin ima pravilo da nagne lagano glavu u stranu

''U to vreme, naša pratnja bila su sedmorica muškaraca i svi su izgledali nepristojno i krajnje ozbiljno i nosili su pištolje. Bilo je to istovremeno zastrašujuće i uzbudljivo'', rekao je Piz.

''Naučio sam ih kako da izgledaju više prijateljski nastrojeni na televiziji i kako da iz svog nastupa izbace agresivne gestikulacije. Gospodin Putin, inače, bio je vrlo pametan i sposoban učenik'', istakao je on.

Poznat po velikoj želji za privatnošću, Putinu su se istovremeno divili i omalovažavali ga zbog njegovog tupog izraza lica, oskudnih gestikulacija i odmerenog pogleda.

Piz se susreo s njim početkom novembra u ruskom gradu Voronježu i pohvalio je njegov govor tela i izraze lica, pritom ističući da se 60 do 80 odsto poruke prenosi upravo govorom tela tokom susreta licem u lice.

Prva stvar koju je Piz naučio Putina bila je kako da iz svog nastupa izbaci agresivne gestikulacije, koje su favorizovali političari sovjetske ere.

''Dlanovi se moraju držati otvoreno ili skupljeno u pozi koja se naziva “podignuto zvono”. Obe stvari vam podižu samopouzdanje'', pojasnio je Piz.

Putin ima još jedno ''zlatno pravilo'' koje koristi s velikim uspehom u razgovorima jedan-na-jedan s drugim svetskim vođama, a to je da nagne lagano glavu u stranu i klima glavom dok osoba s kojom je govori.

''Istraživanje je pokazalo da tri klimanja glavom zaredom prisiljavaju osobu koju slušate da nastavi da govori. Na taj način oni stiču utisak da vas interesuje razgovor s njima'', kaže Piz.

Putin ima još jednu specijalnost, ističe Piz, a ona je tipična za sve ruske muškarce i naziva se “sovjetsko lice”.

''Taj izraz lica prikriva vaša osećanja, što je razumljivo, jer je u proteklim vremenima moglo biti opasno po vaše zdravlje da pokazujete emocije bilo gde'', obrazložio je on.

Taj australijski autor i stručnjak za neverbalni govor, sin je prodavca životnog osiguranja, koji je oca posmatrao dok radi, a onda mu se i pridružio u direktnoj prodaji. U 21. godini postao je najmlađa osoba na svetu koja je u prvoj godini prodaje uspela da proda životna osiguranja u vrednosti većoj od milion dolara.

U 60-im godinama prošlog veka Piz je napisao priručnik o tome kako razumeti ljudsko ponašanje, a kasnije je taj isti materijal pretočio u rasprodavanu knjigu “Govor tela”, iz 1981. godine.

Posle nje Piz je izdao još devet knjiga koje su postigle jednak uspeh, a njegovi klijenti su svetski poznate firme poput IBM -a, Mekdonaldsa, BBC-ja, Mazde i Suzukija.

Sreda 27.11.2013. 08:44
Patriota, pametan, hrabar, shkolovan i nepotkupljiv - sto je uzzasno vazno za politicara i diplomatu da bi postupao pravilno u datim trenucima!!! NAS I RUSA 200 miliona!!!!
Sreda 27.11.2013. 12:44
Odlucan covek,na pravom mjestu,jucer je bio u IT-Trst,napravili dobar posao obostrana korist za privredu sa 28 potpisanih ugovora. http://ilpiccolo.gelocal.it/ricerca?tags=letta-putin
Petak 29.11.2013. 11:16
I bez imidja covek je marka !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online