Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.11.2013.
13:12
Vesti A

Na džoint sa gradonačelnikom

Posle priznanja da je pušio krek u stanju "zatupljenosti od alkohola", gradonačelnik Toronta, Rob Ford našao se pred novim izazovima. Prošle srede Gradsko veće pozvalo je gradonačelnika da se povuče, a već popodne pojavile su se nove eksplozivne optužbe na njegov račun.

Rob Ford, gradonačelnik Toronta
 

Objavljen je sudski izveštaj na 500 stranica u kojem Roba Forda optužuju za redovno korišćenje droge, kao i za nestabilno i "ponekad uvredljivo" ponašanje.

Droga, alkohol i seks

Nekoliko zaposlenih u kabinetu gradonačelnika svedočilo je da je od njih traženo da kupe alkohol za prvog čoveka Toronta. Jedan je ispričao kako je Ford jednom prilikom, dok je vozio, zaustavio automobil da "cugne" malo vodke, a zatim nastavio da vozi. Kris Fikel, koji je radio kao Fordov asistent, tvrdi da je gradonačelnik od njega tražio da obavlja "čudne poslove" u njegovoj kući. Drugi zaposleni ispričao je kako se gradonačelnik napio za Dan svetog Patrika, 17. marta 2012, te da se fizički obračunavao sa dvojicom zaposlenih. Takođe, tvrdi da je Ford verbalno zlostavljao jednu ženu koja radi u kabinetu. Treći saradnik tvrdi da je iste večeri u gradonačelnikovoj kancelariji video ženu koja je izgledala kao prostitutka.

Dokumentacija sadrži policijske intervjue sa bivšim saradnicima gradonačelnika, informacije dobijene od ekipa za nadgledanje i snimaka video kamera, čak i pregled sadržaja gradonačelnikovog smeća.


Kanadska policija je tu dokumentaciju koristila da bi dobila nalog za pretres Aleksandra Lisija, Fordovog prijatelja i povremeno njegovog vozača, koji je optužen za posedovanje i stavljanje u promet marihuane.


Bivši Fordov savetnik za medije Džordž Hristopulos tvrdi da su žene često dolazile u gradonačelnikov kabinet i da su neke zaposlenima pričale da su "na ulici pušile džoint sa gradonačelnikom", a da im je on rekao da bi trebalo da nađu pravi posao.


Nijedna od ovih optužbi, međutim, nije dokazana i protiv Forda još nisu pokrenute nikakve krivične prijave. Uprkos molbi Gradskog veća da se povuče, Ford insistira da neće napustiti posao gradonačelnika.


Glasanje u Gradskom veću je simboličan čin, pošto ne postoji zakonska mogućnost da iko izbaci Forda iz kabineta, niti zakon kojim bi bio predviđen opoziv.


Sastanak Gradskog veća najvećeg kanadskog grada održan je nedelju dana nakon što je Ford priznao novinarima da je pušio krek, odnosno prerađeni kokain. U međuvremenu, pojavio se video snimak na kojem gradonačelnik "bunca", preteći nekom da će ga ubiti.


Na sastanku Gradskog veća, Ford je bio još iskreniji nego pred novinarima - kad je rekao da je pušio krek u stanju "zatupljenosti od alkohola". Većnicima on je otkrio da je nabavljao drogu poslednje dve godine.

Protiv i rođeni brat

Gradsko veće Toronta odlučilo je da ukine pravo gradonačelniku Robu Fordu da postavlja i smenjuje visoke funkcionere gradske vlasti, kao i mogućnost da vodi grad u slučaju vanredne situacije. Gradsko veće je prethodno, pre dva dana, sa 41 glasom za i dva protiv, predložilo Fordu da podnese ostavku, ali je on to odbio rekavši čak da namerava da se ponovo kandiduje na izborima za gradonačelnika koji će se redovno održati u oktobru 2014. godine. Američka televizija CNN navodi da je i njegov rođeni brat Dag Ford, koji je član veća, glasao da gradonačelnik napusti funkciju na kojoj se sada nalazi. Gradsko veće će danas glasati i o odluci da se upravljanje budžetom Toronta prebaci iz nadležnosti gradonačelnika u nadležnost gradskog sekretara.

 

Ipak, on insistira da je dobar gradonačelnik - s čim se mnogi njegovi sugrađani slažu - i da će stanovnici Toronta reći šta imaju na izborima za gradonačelnika dogodine.


- Grešio sam. I ja sam čovek. Izvinjavam se - rekao je.


Ford smatra da je izložen javnom linču i da je ovo iskustvo najgore poniženje u njegovom životu i najgora sedmica ikad - posle one kad mu je umro otac. Iako priznaje da je pio i koristio drogu, kategorički negira da je ovisnik.


- Nisam pio i drogirao se zbog stresa, već iz čiste gluposti - kazao je, - To je sve.


Uprkos svemu, građani Toronta naprosto obožavaju svog gradonačelnika.


- I on je samo čovek. Svi grešimo - rekao je jedan građanin Toronta za javnu televiziju CBC.


- Ako puši krek i štedi naš novac, glasaću za njega. Glasao bih i da je skitnica - dodaje drugi.


Fordova popularnost stalno raste, o tome svedoče i istraživanja javnog mnjenja.
Jače od "prozivki" dosad su bile uspešno sprovedene fiskalne reforme, pa "Toronto lajf" primećuje da je "iza kulisa" učinio mnoge stvari "kao čarobnjak", iako je Ford, bez sumnje, "najneobičniji gradonačelnik ikad".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online