Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 13.11.2013.
17:56
Beta A

Duma raspravlja o zabrani dolara u Rusiji

U rusku Državnu dumu danas je stigao još jedan neobičan predlog zakona, ovog puta da se na teritoriji Rusije zabrani držanje i promet američkih dolara.

Ko ne zameni dolare u rublje ostaje bez njih, predviđa ruski poslanik
 

Taj nacrt zakona predložio je poslanik ultranacionalističke Liberalno-demokratske partije Rusije Mihail Dektarjov, koji je inače, bio kandidat na septembarskim izborima za gradonačelnika Moskve.


Portal Njuzru primećuje da će taj predlog verovatno dobiti podršku onih koji imaju nostalgiju za Sovjetskim Savezom, i da će, ako bude prihvaćen, u nekom stepenu vratiti zemlju nazad iza "gvozdene zavese".


Predloženi zakon predviđa da godinu dana od dana stupanja zakona na snagu, građani imaju pravo da prodaju svoje dolare ovlašćenim bankama, a da posle tog roka ovlašćena lica mogu da oduzmu od građana dolare ukoliko ih pronađu.


U ovlašćena lica Diktarjov ubraja policiju, carinu, poresku policiju, migracionu službu. Pri tom, procedura traženja i oduzimanja dolara nije propisana. Vlasnici dolarskih računa u ruskim bankama američku valutu treba da potroše ili zamene za drugu, u suprotnom će banke samostalno prodati njihove dolare po srednjem kursu za prethodnu godinu, predlaže poslanik.


Takođe, prema predloženom zakonu, građani Rusije bi mogli bez ograničenja da kupuju i prodaju dolare u inostranstvu i da imaju dolarsku štednju u stranim banakama. U isto vreme, sva ova ograničenja, ne bi se odnosila na devizne operacije državnih organa.


Digtarjov je u predlogu zakona objasnio da bi njegovo usvajanje postepeno rešilo problem široke rasprostranjenosti dolara u Rusiji, čija je emisija, po njegovogj oceni, obezbeđena samo rizičnim hartijama od vrednosti SAD.


Prema misljenju Degtarjova, ako državni dug SAD bude rastao istim tempom, krah dolarskog sistema će se dogoditi 2017. godine. Pritom će, kako ocenjuje, stradati najviše zemlje koje se nisu na vreme oslobodile dolarske zavisnosti.
"Imajući sve to u vidu, krajnje je opasan rast poverenja među građanima Rusije prema dolaru", upozorio je.


O ovom zakonskom prredlogu ranije je pisao dnevnik Izvestija, koji je naveo mišljenje Degtarjova da zabrana držanja dolara može podići prestiž ruske rublje i smanjiti zavisnost Rusa od američke valute.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.11.2013. 17:59
Врло паметна и домаћинска иницијатива јер долар је поодавно вештачка валута и ништа више. КАда би и Кина и Индија кренули овим путем било би добро за слободан свет. Е сада што би ми као подрепне муве Амера у својој безначајности додатно на.ебали за то нам нико други није крив до ми сами.
Sreda 13.11.2013. 19:20
Свака част, још да ову идеју преточе у дела и ето спасења. Кад би сви следили ову идеју и потиснули долар, вратили се на националне валуте свет би био много мање завистан од Wall Street-a, a и смрдљива Кока-Кола култура потиснута, као највеће зло 20/21 века.
Sreda 13.11.2013. 23:21
Sve američko treba zabraniti DEKRETOM! Od Kine i Rusije do Balkana. A ostatak Evrope ko jebe - neka propadne sa sve njenom najboljom drugaricom u krimi radnjama, SAD.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online