Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.11.2013.
19:09
b92.net A

Buenos Ajresom teče "reka smrti"

Riačuelo, reka svrstana među 10 najzagađenijih mesta na svetu, razdvaja Buenos Ajres od njegovog južnog predgrađa, područja s oko pet miliona stanovnika ispresecanog favelama i fabričkim pogonima, a zagađenje koje traje već dva veka stvara odvratan smrad i smrtonosnu kombinaciju toksičnih teških metala kao što su živa, arsen, cink, kadmijum, nikl, bakar i olovo.

Most na reci Riaučelo poznatijom kao "reka smrti"
 

Riačuelo, kako često nazivaju Rio Matanse, duga je tek 60 kilometara nakon čega se uliva u Rio de la Platu. Reka se stalno zagađuje industrijskim otpadom, fekalijama i svakodnevnim smećem, a za milione stanovnika koji žive pokraj ili uzduž reke to znači prljavu i zatrovanu vodu, zagađen vazduh i brojne zdravstvene probleme, posebno respiratorne i dermatološke probleme.

Uzaludno čišćenje

Prvi pokušaj čišćenja reke datira iz 1810. godine i od tada je propalo na stotine sličnih inicijativa, ali 2008. godine Vrhovni sud u slučaju Mendoza je naredio vlastima da krenu u rešavanje tog problema i od tada je zatvoren veliki broj fabrika jer se nisu pridržavale propisa o ispuštanju otpada. Te je godine, naime, 17 ljudi podiglo tužbu protiv države i nekoliko fabrika zbog štete po zdravlje. Ali, prije toga - 2004. godine, 500 miliona dolara koliko je Argentina dobila od Međuameričke banke za razvoj za čišćenje rečnog bazena loše su utrošene.

Prema izvešćima vladinih agencija za okolinu, svakodnevno u Riačueli završi oko 82.000m² industrijskog otpada. Vode zlosretne reke sadrže 50% više toksičnih teških metala od dozvoljene količine, upozoravaju Greenpeace, Green Cross i ostala ekološka udruženja.

Riačuelo, koji teče uz rub popularne četvrti La Boka gde turisti posećuju popločene ulice Kaminita, kolevke tanga, i Bomboneru, stadion Boka Juniors, veliko je odlagalište otpada hemijskih, petrohemijskih i farmaceutskih postrojenja, ali najužasnije stanje vlada u faveli Vila Inflamable (zapaljiva favela) zbog petrohemijskog postrojenja "Dok Sud" i rafinerije "Šela".

Uz to, 21% zagađenja dolazi iz pogona za štavljenje kože, pogona mesne i mlekarske industrije, zbog čega je reka često tamne boje i od kuda potiče ime Matansa-Riačuelo, što znači "reka klaonica". Zagađanju pridonose i ostale industrije, poput tekstilne, metalurške te prehrambene, kao i industrije pića.

Kao što je to slučaj i u ostalim teško zagađenim područjima, deca su najranjivija i najteže stradavaju od posledica zagađenja. Nivoi hroma i olova kod dece iz tog područja su pet puta veći od normalnog. Izlaganje olovu uzrokuje glavobolje, bolove u stomaku, anemiju, a utiče i na probleme u ponašanju i pridonosi oštećenju mozga, nervnog sistema i smanjenju rasta i razvoja kostiju i mišića. Česti su i karcinomi bubrega, jetre i pluća, a smrtnost dece je dvostruko veća od ostalih područja Buenos Ajresa.

Ministar zaštite životne sredine Huan Hose Musi obećava da će zagađenje rešiti do 2016, ali stručnjaci smatraju da je to nerealno jer se fabrikama i postrojenjima propustilo nametnuti stroge standarde o ispuštanja otpadnih materija.

Značajna promena neće doći lako i brzo. Samo pritisak javnosti i nevladinih organizacija može da primora vladu da čišćenje bazena Riačuelo-Matansa proglasi svojim prioritetom, zaključuju stručnjaci.

"Svaka je reka izvor života, ali ova je reka sinonim za smrt", saglasni su žitelji tog nesretnog i po život opasnog područja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online