Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 05.11.2013.
12:26
Beta A

Ameri 2018. prave raketni štit u Poljskoj

Šef Stejt departmenta Džon Keri potvrdio je danas u Varšavi da SAD ne odustaju od plana razmeštanja antiraketnog štita u Poljskoj i da će rakete presretači biti u bazi Ređikovo spremne 2018. godine.

Keri je u susretu s poljskim ministrom inostranih poslova Radoslavom Šikorskim rekao da bez obzira na otkravljivanje odnosa SAD sa Iranom, planovi SAD da razmeste svoj evropski deo antiraketnog štita pored Rumunije i u Poljskoj i dalje ostaju aktualni.

Džon Keri

"Oko 2018. u Poljskoj će funkcionisati antiraketni štit. Poljska se razvija, naše savezništvo se razvija. SAD i Evropska unija dužni su da naprave najveći savez na svetu", kazao je Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šikorskim.

Džon Keri doputovao je sinoć iz Rijada u kratku posetu Poljskoj, kao jedinoj evropskoj zemlji posle njegove 10-dnevne bliskoistočne turneje.

Radoslav Šikorski kazao je novinarima da su on i Keri razgovarali o bezbednosti, istočnoj politici EU pred novembarski samit u Viljnusu na kome bi Ukrajina eventualno mogla da sa EU potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, privrednim temama, uključujući tu i vojnu industriju i kupovinu naoružanja za modernizaciju poljske armije.

Skandal oko prisluškivanja evropskih visokih zvaničnika, verovatno i poljskih od strane obaveštajnih službi u SAD, pomenuli su tek novinari, a među dvojicom ministara ta tema nije izazvala trzavice.

"Predsednik SAD Barak Obama naredio je da se obavi pregled naših aktivnosti u toj oblasti. Radi se o tome da ubuduće procedure budu poznate i javne. To je stvar o kojoj razmišljamo. Delujemo zajedno. Moramo da očuvamo meru, ravnotežu između zaštite društva i privatnosti građana", kazao je novinarima Keri o skandalu.

"Dogovorili smo tešnje konsultacije naših obaveštajnih službi kako da se borimo protiv zajedničkih pretnji", kazao je Šikorski.

Među poljskim zvaničnicima praksa prišluškivanja savezničkih državnika nije odjeknula toliko skandalozno kao u nekim drugim zemljama Evrope, a i ministar Šikorski i premijer Donald Tusk konstatovali su da polaze od toga da moćne države prisluškuju i svoje saveznike, te da je skandal samo to što je to procurilo u javnost, narušilo poverenje i napravilo diplomatski problem.

"Saradnja obaveštajnih službi je za nas veoma važna", rekao je danas Šikorski.

Keri se posle konferencije za novinare uputio na razgovore s premijerom Tuskom, a popodne će s poljskim ministrom odbrane Tomašom Šemonjakom obići vazduhoplovnu bazu u Lasku.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.11.2013. 12:47
lepo poljski zvaničnici olizaše dupe ovom satanisti,i još jednom se pokazaše kao verni američki vazali.
Utorak 05.11.2013. 17:48
Ovaj Keri izgleda kao ozivljeni mrtvac, pravi lesinar gori od Tome.
Utorak 05.11.2013. 18:45
Опет ће Пољаци постављати себи питање:Шта смо то Русима скривили.....када дође наплата рачуна.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online