Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.10.2013.
09:41
Srna, Beta A

NSA demantuje špijuniranje, Francuska traži stragu u EU

Šef američkih obaveštajnih službi Džejms Kleper negirao je navode francuskog dnevnika Mond prema kojima je Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala telefonske razgovore francuskih građana.

Kleper: Ne špijuniramo saveznike, samo teroriste
 

"Navodi prema kojima je NSA skupila više od 70 miliona snimaka telefonskih razgovora francuskih građana su netačni", rekao je juče Kleper.

On je kazao da SAD skupljaju informacije kako bi zaštitili svoje građane i njihove interese, ali i američke saveznike zbog terorističkih pretnji. Za SAD je veoma važno prijateljstvo s Francuskom i mi ćemo nastaviti da sarađujemo na planu bezbednosti, rekao je Kleper.

Ipak, Francuska želi da pitanje američkog špijuniranja evropskih saveznika bude na dnevnom redu samita Evropske unije u Briselu u četvrtak, 24. oktobra, izjavio je francuski premijer Žan Mark Ero. Opisujući pisanje Monda kao "ozbiljno" i "šokantno", Ero je istakao da Evropa treba da se ujedini i zajedno pregovara sa SAD.

"Predsednik Fransoa Oland zatražio je da ova tema bude na dnevnom redu samita. Ovde se ne radi samo o Francuskoj, već o celoj Evropi", rekao je Ero juče pred parlamentom. On je dodao da Evropa mora da se zaštititi i traži nove propise u vezi sa ovom temom.
 

Na sajtu Monda pre dva dana je objavljeno da je NSA snimila 70,3 miliona telefonskih poziva francuskih građana između 10. decembra 2012. i 8. januara 2013. Mond se poziva na dokumente bivšeg analitičara NSA Edvarda Snoudena koji je u junu objavio tajne podatke o američkim programima prisluškivanja i nadzora komunikacija širom sveta.

U dokumentima ima dovoljno navoda da se veruje da su na meti prisluškivanja bile kako osobe za koje se veruje da su povezane s terorističkim aktivnostima, tako i pojedinci iz francuskih poslovnih, političkih krugova ili iz državne uprave. Slični programi nadzora komunikacija otkriveni su za Veliku Britaniju i Nemačku, prema dokumentima koje je obelodanio Snouden.

Prisluškivali i Kalderona

 

Meksički ministar inostranih poslova Hoze Antonio Maede rekao je da je američki predsednik Barak Obama obećao istragu u vezi sa optužbama o špijuniranju imejl sistema bivšeg predsednika Felipea Kalderona.

On je dodao da je "Obama tokom razgovora sa meksičkim predsednikom Enrikeom Penja Nijetom dao svoju reč da će biti otvorena istraga o tome".

 

Maede je rekao novinarima da je Obama naveo da "on nije odobrio nikakvo špijuniranje Meksika". Dodao je da se radi o "zloupotrebi poverenja" ako su pripadnici NSA hakovali imejl nalog Kalderona i njegovog kabineta, kao što je objavio magazin "Špigl".

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online