Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 21.10.2013.
15:38
Beta A

Sud u Strazburu potvrdio presudu Rusiji za zločin u Katinu

Evropski sud za ljudska prava je danas potvrdio svoj stav o Rusiji - da je prekršila prava porodica žrtava time što nije dala sve podatke o istrazi masakra u Katinskoj šumi 1940. godine, kada je ubijeno više od 20.000 Poljaka - ratnih zarobljenika.

Katinski masakr je zbirni naziv za streljanje skoro 22.000 Poljaka - ratnih zarobljenika u Katinskoj šumi kraj Smolenska i u još nekoliko logora na teritoriji Sovjetskog Saveza u proleće 1940. godine.

Tada su, po naređenju Kremlja, agenti sovjetske tajne policije NKVD streljali zarobljenike, a zvanična Moskva je sve do 1990-tih godina zločin lažno pripisivala nemačkim nacistima. Rusija je otvorila istragu masakra 1990. godine, ali je procedura obustavljena 2004. uz zaključak koji je ogorčio Poljake, da krivci
više nisu živi, te nema ko da se kazni.

Foto: Ilustracija

Tekst te odluke i dalje je klasifikovan kao tajna, a, uprkos brojnim zahtevima, porodice žrtava nisu dobile uvid u te dokumente. Sud u Strazburu je počeo razmatranje tog pitanja pošto mu se 12 rođaka žrtava žalilo, smatrajući da Rusija istragu nije sprovela na odgovarajući način. Rekli su i da ih je Moskva sprečila da
saznaju istinu o streljanju.

Sudije u Strazburu su u današnjoj odluci utvrdile da Rusija nije poštovala ljudska prava jer nije objasnila zašto je zadržala u tajnosti ključne dosijee o istrazi tog slučaja. Jednoglasno je 17 sudija ocenilo i da "Rusija nije ispunila svoje obaveze" saradnje sa Evropskim sudom jer je odbila da sudijama omogući uvid u sva dokumenta potrebna za razmatranje slučaja.

Sud je međutim takođe zaključio, kao i prilikom prvog razmatranja ovog slučaja 2012. godine, da nije nadležan da razmatra sama ubistva koja su se dogodila 58 godina pre stupanja na snagu u Rusiji Evropske konvencije o ljudska pravima, 1998. godine.

Današnja odluka suda je konačna.

Katinske porodice ne žele odštetu - samo simbolično traže samo jedan evro, već insistiraju na punoj rehabilitaciji svojih pobijenih rođaka i žele da od Rusije, posle sedam decenija, dobiju pun spisak streljanih i spisak mesta gde su sahranjeni.

Ponedeljak 21.10.2013. 16:42
SAD se ne sudi zbog Vijetnama, Francuskoj zbog Alžira, Njemačkoj i svim njenim saveznicima za zločin nad Srbima, a našli Ruse, koji su imali 26 mil. žrtava od njemačke agresije da im sud za " ljudska prava " potvrdi kaznu ! Vrijeme licemjerja !
Ponedeljak 21.10.2013. 16:19
Jel meni neko moze da objasni, sta su ti poljaci tamo radili, trazili, pod kojom uniformom su bili obuceni? Nebi me zacudilo da se u skorijoj buducnosti Rusiji ne sudi I zbog Hitlera. Izgleda da se budi fasizam. U krajnjem slucaju kod nasim komsija cveta, opet ndh!
Ponedeljak 21.10.2013. 16:43
sta je starije jaje ili kokoska , takva je i situacija izmedju rusije i poljske. poljska nikada nije rusiji bila iskren prijatelj (da li mozete negde da povucete paralelu ?), kada god je mogla ona se borila uvek protiv rusije ,sa druge strane , rusija je uvek to iskreno neprijateljstvo poljaka znala da kazni. e sada od kada je pocelo trvenje medju njima i ko je pustio prvu krv , tacno ne znam u svakom slucaju najkrvavije ruke , kao i obicno ima katolicka crkva ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online