Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 21.10.2013.
14:19
Srna A

Rusija: Žena terorista ubila šestoro ljudi

Najmanje šestoro ljudi danas je poginulo, a 32 povređeno od detonacije nepoznate eksplozivne naprave u autobusu u ruskom gradu Volgogradu, saopštili su zvaničnici. Ruski istražioci navode da je napadač 30-godišnja Najda Asijalova iz Dagestana.

U momentu eksplozije, u autobusu je bilo 40 osoba

Po istražiteljima, studirala je u Moskvi gde je upoznala Dmitrija Sokolova, svog muža, koji ju je uveo u oružani islamistički pokret.

"Sokolov je u Dagestanu i za njim se traga jer je pripadnik oružane grupe u Mahačkali", saopštio je Istražni biro.

Lokalna policija saopštila je da je pronašla fragmente bombe na mestu eksplozije.

Regionalna policija ranije je objavila da se eksplozija desila zbog kvara na instalacijama gasa, ali je Nacionalna antiteroristička komisija kasnije potvrdila da je reč o detonaciji bombe, prenela je agencija RIA "Novosti". 

Mesto nesreće

Od 32 osobe koje su prebačene u bolnicu, osam se nalazi u teškom stanju, rekli su medicinski izvori. Pokrenuta je krivična istraga o ubistvu, saopštila je Istražna komisija. U autobusu se u trenutku detonacije nalazilo 40 ljudi.

Volgograd se nalazi 1.000 kilometara jugoistočno od Moskve.

U Rusiji je od 1999. godine izveden niz krvavih napada, od kojih su nekoliko počinile žene-bombaši, sve angažovanije u islamističkoj pobuni. Među tim akcijama je dvostruki samoubilački bombaški napad marta 2010. u moskovskom metrou (40 mrtvih) i na moskovskom aerodromu Domodedovo januara 2011. (36 žrtva).

Posle prvog čečenskog rata (1994-1996), pobuna je postepeno postala islamistička i sve se više širi van granica te male republike, te se sredinom prošle decenije pretvorila u aktivan oružani islamistički pokret širom Severnog Kavkaza.

Šef islamista ruskog Kavkaza, Doku Umarov, neprijatelj broj jedan Kremlja, pozvao je jula u video-snimku na napade na Olimpijske Igre u Sočiju koje počinju 7. februara, da bi se "svim sredstvima" sprečilo" održavanje tog međunarodnog događaja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.10.2013. 20:10
Браћо Руси,запамти те: Око за око,зуб за зуб. Учите на нашим грешкама,нема мирољубиво са чеченским племенима.Имамо ми наше чечене,и знамо како нам је лепо!
Ponedeljak 21.10.2013. 22:24
Terorizam je strasan vid politicke borbe,sada se sve vise i zene samoubice prikljucuju islamskim fundamentalistickim organizacijama,ali znajuci da Rusi nedaju Cecenima samostalnost samo zbog toga sto je Cecenija bogata naftom eeee- tu mi nesto smrdi . Ukrajina ima od 45 miliona stanovnika a od toga oko15 miliona Rusa, nisu se Rusi bunili kada se Ukrajina a i druge zemlje otcepile od SSSR bilo je gace dupe zvace,,misle Rusi da mogu da zadrze Ceceniju zbog nafte, misle mala republika, ali imace mnogo problema sa terorizmom i na duge staze oni gube a Ceceni ce dobiti neki vid samouprave.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online