Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 08.10.2013.
21:00
Beta A

Putin: Holandijo, izvini se!

Predsednik Rusije Vladimir Putin je zatražio izvinjenje Holandije jer je ona, tvrdi Moskva, ruskog diplomatu u Hagu tukla i satima zadržavala silom.

Traži izvinjenje Holandije zbog hapšenja i maltretiranja ruskog diplomate: Vladimir Putin
 

"To je težak prekršaj Bečke (diplomatske) konvencije. Očekujemo objašnjenje i izvinjenje, i da krivci budu kažnjeni", rekao je Putin na Baliju gde je učestvovao na Azijsko-pacifičkom samitu, javila jeruska NTV. "Naš odgovor će zavisiti od toga kako će se vladati holandska strana", rekao je ruski predsednik.

Ministarstvo spoljnih poslova Holandije je odgovorilo da, "ukoliko istraga pokaže da postupak nije bio u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, Holandija će se izviniti Rusiji".

Međutim, Moskva je poručila da taj odgovor smatra razočaravajućim: "Reakcija naših holandskih partnera je neuverljiva, neprihvatljiva i nije na nivou rusko-holandskih odnosa", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ministarstvo je pre podne pozvalo ambasadora Holandije u Moskvi da bi mu rekla da je "neprihvatljiva" priroda incidenta koji se u nedelju dogodio u Hagu. Predstavnik ruskog ministarstva Aleksandar Lukaševič je rekao da je holandska policija u nedelju uveče pretresla stan Dmitrija Borodina, prvog sekretara Ambasade Rusije u Holandiji.

Po Lukaševiču, diplomata je tučen i vezan lisicama, zatim odveden u policijsku stanicu odakle je nardnog jutra pušten "bez objašnjenja i izvinjenja".

Portparol je rekao da je policija prekršila diplomatski imunitet. Rekao je da se holandska policija pozvala na "izmišljen povod - da je on zlostavljao svoju decu".

Agencija Itar-Tas prenosi da je ruski diplomata rekao da su policajci upotrebili silu pošto je pokušao da ih spreči da uđu u njegov stan, a nisu mu pokazali nikakve zvanične isprave.

"Oni su rekli da su susedi prijavili zlostavljanje dece u mom stanu", rekao je Borodin, dodavši da ima ćerku od četiri godine i dvogodišnjeg sina. On kaže da je policajcima rekao da je diplomata i da je pokušao da ih spreči da uđu, ali su ga oborili na pod i vezali ga lisicama. "Dobio sam udarac u glavu", rekao je on za Itar-Tas.

Pošto je odveden u policijsku stanicu, mnogo kasnije je došao ruski diplomata da mu pomogne. Odnosi Rusije i Holandije su zategnuti od 19. septembra kada su ruske vlasti u moru kod Severnog pola zaplenile holandski brod organizacije "Grinpis" (Greenpeace) i uhapsile 30 članova posade i aktivista.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.10.2013. 23:05
Bravo Putine najveci velikanu svih vremena...nauci arogantnu stoku reda i zakona!
Utorak 08.10.2013. 22:57
nije rusija srbija , najebace holandjani ima oni da isteraju jezeve kroz suzni kanal ...
Sreda 09.10.2013. 00:12
Rokni ih najstrasnije!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online