Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.03.2010.
13:54 >> 17:42h
Srna A

Žene: Zlostavljane, prebijane i ubijane

Između 15 i 71 odsto žena žrtve su fizičkog ili seksualnog zlostavljanja svojih muževa, odnosno partnera, pokazalo je najnovije istraživanje o zdravlju žena i nasilju u porodici koje je u 10 zemalja sprovela Svetska zdravstvena organizacija.

Između četiri i 12 odsto žena rekle su da su fizički zlostavljane tokom trudnoće, a svake godine oko 5.000 žena širom sveta članovi porodice ubiju u ime časti.

U saopštenju Evropske komisije povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, ističe se da su u takvim uslovima mehanizmi za zaštitu prava žena i dalje nedovoljno iskorišćeni i da većina pripadica lepšeg pola uopšte ne zna za postojanje mogućnosti da kao individualne žrtve podnesu žalbu UN.

"Ovo su ključni izazovi politike EU za zaštitu ljudskih prava u trećim zemljama" , navodi se u saopštenju.

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednica Evropske komisije Ketrin Ešton izjavila je da je Međunarodni dan žena izvrsna prilika za sve da razmisle o vlastitoj odgovornosti u radu na iskorenjivanju polnih razlika.

"Ovo se u velikoj meri odnosi i na međunarodne odnose gde moramo učestvovati u naporima da se ostvari ovaj zajednički cilj", istakla je Eštonova i dodala da održiv mir i opšta bezbednost ne mogu biti ostvareni bez punog učešća žena.

Eštonova je upozorila da su ustavi i zakoni uporno i otvoreno diskriminatorski u odnosu na žene, što podriva razvoj pojedinih zemalja u različitim delovima sveta.

Ona je poručila da uspostavljanje ravnopravnosti među polovima i jačanje pozicije žene u Evropi i mimo njenih granica spadaju među najbitnije globalne izazove, zbog čega će EU nastaviti proaktivno da deluje u ovoj oblasti koja je u srži unutrašnje i spoljne politike EU.

"Šefovi delegacija EU širom sveta su upravo primili jasne instrukcije u tom pogledu", saopštila je Eštonova.

Pilaj: Obaveza države da zaštite žene od nasilja


Države su dužne da zaštite žene od svih vrsta nasilja, poručila je u saopštenju povodom 8. marta, Dana žena, visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj.


"Procenjuje se da svaka treća žena širom sveta bude pretučena, silovana ili doživi neki drugi vid nasilja tokom svog života. Najčešći izvor tog nasilja dolazi iz porodice", rekla je Pilaj.


Pilaj je posebno ukazala na oko 5.000 "ubistava zbog časti" koja se svake godine izvrše širom sveta.


"Žene i devojke zastrašujuće često bivaju ubijene, kamenovane, spaljivane, žive zakopane, ugušivane, davljene i izbodene do smrti, u ime očuvanja porodične časti", kazala je Pilaj.


Visoka komesarka UN je istakla da je problem "pogoršan činjenicom da se u mnogim domaćim pravnim sistemima, pa čak i kroz zakone o diskriminaciji, još uvek u potpunosti ili delimično izuzimaju od kažnjavanja pojedinci koji su počinili ubistva zbog časti", sa kojima se neretko "odnosi sa divljenjem" ili stiču "poseban status u zajednici".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online