Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 02.10.2013.
13:23
Beta A

SAD uzvraća: Proterane venecuelanske diplomate

SAD su jutros odlučile da proteraju troje venecuelanskih diplomata, što je odgovor na odluku vlade Venecuele da protera troje američkih diplomata, uključujući otpravnicu poslova ambasade Keli Kiderling.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro
 

Stejt department je saopštio da je otpravniku poslova venecuelanske ambasade u Vašingtonu Kalihtu Ortegi Riosu, drugom sekretaru ambasade Moniki Alehandri Sančez Morales i konzulu u Hjustonu Marisol Gutjerez de Almeida ostavljeno 48 sati da napuste Sjedinjene Američke Države.

"Za žaljenje je što se venecuelanska vlada ponovo odlučila da proteruje američke diplomatske zvaničnike na osnovu neutemeljenih tvrdnji, što iziskuje recipročnu akciju. Ovo je kontraproduktivno za interese obeju naših zemalja", navodi se u saopštenju.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro u ponedeljak je saopštio odluku o proterivanju Keli Kiderling i još dvoje američkih diplomata, što je potkrepio tvrdnjom da su oni bili u dosluhu sa "ekstremnom desnicom" radi sabotiranja venecuelanske ekonomije i njene elektromreže.

Maduro je juče rekao da Venecuela, koju vode socijalisti, neće imati srdačne odnose sa SAD dokle god američke diplomate budu istrajavale u naporima da destabilizuju njegovu zemlju.

"Onog dana kad vlada predsednika SAD Baraka Obame bude ispravila ovu situaciju, mi ćemo ustanoviti nove tačke kontakta", rekao je Maduro, kojeg je pokojni predsednik Ugo Čavez pred svoju smrt predložio za naslednika na funkciji.

Stejt department je jutros porekao bilo kakvo zavereničko ponašanje SAD sa ciljem destabilizacije Venecuele. Zvaničnici Stejt departmenta su objasnili da Madurove tvrdnje imaju veze sa odlaskom troje proteranih zvaničnika ambasade SAD u tamošnju venecuelansku provinciju Bolivar.

Tamo se nalazi glavna hidroelektrana u zemlji kao i nekoliko čeličana u državnom vlasništvu za koje se tvrdi da su u problemima.

Keli Kiderling je na jučerašnjoj konferenciji za štampu rekla da će ona i ostalih dvoje proteranih zvaničnika ambasade SAD napustiti Venecuelu pre isteka roka od 48 sati. Takođe je rekla da ako Madurova optužba znači da su se oni u Bolivaru susretali sa Venecuelancima, onda je "ona tačna".

"Sastajali smo se sa Venecuelancima", rekla je Kiderling. "Ti susreti sa predstavnicima civilnog društva mogu biti sa predstavnicima Sumata (nezavisne grupe za praćenje izbora), sa grupom žena, sa majkama koje su izgubile decu ili sa ekološkom organizacijom koja želi da lobira za čišćenje jednog parka. Ako ne pričamo sa tim ljudima, ne radimo svoj posao".

Sumat je 2004. godine pomagao neuspeli pokušaj opoziva Uga Čaveza sa predsedničke funkcije. Venecuelu 8. decembra očekuju novi izbori.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.10.2013. 13:37
Kod nas ce pre americki ambasador da smeni naseg predsednika ,nego da ga on proglasi personom non grata .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online