Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.09.2013.
14:03
N. Jokić - Vesti A

Sirija kao Balkan?

"Ovde u Francuskoj se toliko priča o Siriji, ali imam utisak da ima dosta stvari koje nisu baš sasvim istinite", kaže Klodin Broner (63), po zanimanju babica i medicinska sestra, koja je u Siriji proletos provela dva meseca radeći za jednu nevladinu špansku organizaciju.

Stravične slike iz Sirije
 

Klodin Broner radila je dva meseca na severu Sirije u jednom selu u oblasti Alep. To je zona podeljena na dva dela - jedan drže vladine snage, a drugi pobunjenici.


- U našoj ekipi bilo je hirurga i anesteziologa. Bolnica je bila smeštena u jednoj školi, jer vladine snage imaju običaj da bombarduju bolnice, kaže ona. Po njenim rečima, suprotno onome što zamišlja prosečni TV gledalac u Evropi, Sirija je razvijena zemlja sa razvijenim zdravstvenim sistemom, dobrim bolnicama i lekarima.

Bolnica u provinciji Raka

- To je daleko od Burundija, Mozambika ili Ruande gde sam bila ranije, kaže naša sagovornica.


Međutim, Siriji nedostaju lekari sa ratnim iskustvom naročito hirurzi koji znaju da operišu pacijente povređene od eksplozija, sa opekotinama, nedostaje im osoblje u porodilištima, a i snabdevanje lekovima je otežano naročito u bolnicama na teritoriji koju kontrolišu pobunjenici, kaže Klodin ističući da je ratna hirurgija "nešto posebno".


- Obično humanitarne ekipe čine mladi ljudi. U našoj sam starija bila ja i jedna nemačka lekarka, hirurg koja je imala oko 60 godina.


- Zapadnim medicinskim ekipama otežan je pristup zonama pod kontrolom pobunjenika zbog razlika u kulturi. Mnogo je lakše ekipama iz islamskih zemalja poput Katara ili Saudijske Arabije, zaključuje Klodin.


- Za nas nije bilo razlike ko kojoj strani u Siriji pripada - svi su prosto pacijenti. Nismo naravno postavljali pitanja, ali znate kako je kada lečite ljude, oni sami govore. Pacijentkinje izbegle iz gradova pričale su nam da u zonama pod kontrolom pobunjenika žene više ne mogu da biraju kako će da se oblače, sve moraju da bude pokrivene glave - kaže Klodin Broner.
 

Kao na Balkanu

Naša sagovornica kaže da je sa svojim kolegama ušla u Siriju iz Turske. "Bili smo bez medicinskog materijala i opreme, a predstavili smo se kao turisti. Turci su zatvorili oči, kaže Klodin Broner. "Ne vidim kako će taj rat da se okonča. Biće možda kao na Balkanu, sleže ramenima naša sagovornica.

 

Sudar fanatika

Klodin Broner

Klodin svedoči da postoji više struja unutar sirijske opozicije: ona koji želi da religija bude iznad države i ona koji to ne želi. "Bilo je onih koji su nam govorili: zašto Zapad nije odmah došao da nam pomogne, sada je kasno".


- Mislim da su ranjenici koji su dovoženi u našu bolnicu bili uglavnom iz opozicije. Bilo ih je i iz drugih zemalja. Sećam se jednog iz Maroka koji je sa mnom pričao francuski i jednog drugog kojeg niko nije razumeo - bio je iz Čečenije.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.09.2013. 14:18
BURE BARUTA ...KOME SU GLAVNI PUNJAČI AMERI !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online