Petak 28. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 23.09.2013.
19:25
Beta A

Tesla dobio spomenik u Njujorku

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, otkrivajući spomenik Nikoli Tesli na Long Ajlendu u Njujorku, da je taj naučnik srpskog porekla bio "Prometej modernog doba" i "čovek budućnosti" koji je osvetlio planetu.

Nikolić: Tesla kao Prometej i čovek budućnosti
 

Predsednik Srbije je u govoru opisao Teslu kao "čoveka budućnosti" koji je "osvetlio planetu i svakog čoveka ponaosob" i koji takođe "nikada nije zaboravljao odgovor na pitanje ko je, čiji je, iz kog naroda i nasleđa". Takođe je rekao da je Tesla "rođen kao Srbin, da je umro kao Amerikanac", ali da je "zadužio celo čovečanstvo".

"Njegov doprinos čovečanstvu poprima mitske dimenzije. Ukrotio je vodopade, izvršio biblijski zadatak da bude svetlost i u mraku, podario je inovacije na kojima se danas zasniva sve što je nekada bila fantastika i domen pisaca i maštara: put u svemir, televizija, internet, telekomunikacija, medicinski aparati", ocenio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Tesla je "u toj mitskoj dimenziji postao Prometej modernog doba". Pri svemu tome, ukazao je Nikolić, Tesla je "mogao da bude a nikada nije postao srebroljubac".

"Čoveku je podario svetlost i napredak prihvatajući bez reči otpora ličnu žrtvu i tešku usamljenost koju svaki genije nosi kao svoj usud", rekao je Niklić i dodao da je Tesla bio "okovan neznanjima i neprihvatanjem naučne sredine, kao Prometej za Kavkaz".

Prema Nikolićevim rečima, Tesla se "nikada neće odreći svog srpskog korena, pravoslavnog krsta i deseteračkog stiha", ali "nikada neće zaboraviti ni podršku, širom otvorena vrata Amerike, bez čijeg shvatanja napretka i vizionarstva njegove ideje nikada ne bi postale stvarnost".

"Rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac, Tesla je postao još jedan istorijski čvor koji vezuje sudbine i prijateljstvo naših država i naroda. Njegove odrednice su srpski narod čiji je pripadnik i američka država koja je razvila njegove naučne potencijale", rekao je Nikolić.

Međutim, dodao je Nikolić, "Tesla je ipak na početku i kraju zadužio celo čovečanstvo: i Srbin i Amerikanac, ili - ni Srbin ni Amerikanac, već građanin sveta, Teslinog sveta, kakav još nismo stvorili a to mu dugujemo".

Spomenik je postavljen povodom obeležavanja sedamdeset godina od Tesline srmti, u naselju Šorhemu na Long Ajlandu ispred Tesline laboratorije. Spomenik je rad akademika Nikole Koke Jankovića i on će biti poklon države Srbije gradu Njujorku.

Na prednjoj strani spomenika ispisano je "Tesla - Srbin i Amerikanac", njegova godina rođenja, smrti i oznaka Tesline jedinice. Na poleđini spomenika su ugravirane Tesline reči koje je on izgovrio prilikom posete Beogradu - "Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se moje nade ispune, najslađa misao će mi biti ta da je to delo jednog Srbina".

POVEZANE VESTI

Utorak 24.09.2013. 00:57
Vidio sam vijest na TV kratko i cini mi se da sam vidio Tomino ime. Koa da ga on otkriva, tako nesto. Da li je moguce da i njegovo ime stoji u Americi pored Teslinog?
Ponedeljak 23.09.2013. 21:55
Леп говор. К'о да га је сатаниста писао. Све неке светлоноше и приношење жртава...
Ponedeljak 23.09.2013. 22:06
Tesla je imao veze sa Srbijom kao i sa Rumunjskom ili Turskom
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online