Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 23.09.2013.
19:12
Beta A

Angela Merkel, neprikosnoveni lider Evrope

Angela Merkel, osnažena ubedljivom pobedom konzervativaca na nedeljnim parlamentarnim izborima u Nemačkoj, zadržava liderski položaj u Evropskoj uniji i treba da ostane verna politici štednje na ekonomskom planu i obazrivosti na političkom planu, smatraju analitičari.

Zdravica za pobedu na izborima: Angela Merkel
 

Nemačka kancelarka postigla je lični uspeh, jer je njena stranka postigla istorijski uspeh. Kancelarkina Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU), koja kandiduje samo u Bavarskoj, osvojile su 41,5 odsto glasova što je 7,7 odsto više nego pre četiri godine.

"Izbornim trijumfom Merkelova je neprikosnoveni gazda, to jača njen položaj u Evropi", smatra Žan-Dominik Đulijani, predsednik fondacije Robert Šuman.

Bivši italijanski premijer Mario Monti očekuje "napredak u evropskim integracijama" u slučaju velike koalicije konzervativaca i socijaldemokrata. To bi omogućilo ublažavanje pritiska evroskeptika iz CDU-CSU na Merkelovu za koju su jučerašnji izbori bili "jasan
glas za ujedinjenu Evropu".

Analitičari smatraju da kancelarka neće menjati svoju oštru politiku na ekonomskom planu. "Nemci su glasali za liniju koju je zauzela Merkelova", kaže direktor centra Karnegi Evropa Žan Tešo.

"Evropa Angele Merkel jeste jedna rigorozna Evropa u kojoj se većina Nemaca, zahvaljujući njoj, oseća uključenim", piše italijanski dnevnik Korijere dela sera.

Analitičar u grčkom institutu Opinion Ilias Nikolakopulos kaže da se "neće ništa promeniti u orijentaciji Nemačke". "Imaćemo istu politiku, sa istim socijaldemokratama u vladi", smatra on.

Međutim, mnogi sumnjaju u spremnost Merkelove da preuzme vođstvo u cilju veće ekonomske i političke integracije Evrope. "Sve dok bude na vlasti, ona neće podsticati na veću integraciju", smatra Tešo.

Francuska je danas izrazila želju da u Nemačkoj bude formirana velika koalicija konzervativaca i socijaldemokrata, ocenjujući da će to omogućiti "približavanje" dve zemlje. Kad je reč o britanskom premijeru Dejvidu Kameronu, on može da računa na podršku Merkelove u borbi za evropski budžet i za drakonsko smanjenje troškova.

Međutim, upozorava Tešo, Britanci ne treba da imaju iluzije kad je reč o kancelarkinim izjavama da je za "manje briselsku Evropu". "Merkelova nije u njihovom taboru. Ona neće braniti veću integraciju, ali je takođe jasno da neće ići toliko daleko kao oni", dodaje Tešo, povodom Kameronovog obećanja da će organizovati referendum o britanskom članstvu u EU.

Angela Merkel samo želi da se evropske stvari rešavaju isključivo na nivou država, kaže jedan neimenovani evropski zvaničnik. Ona želi Komisiju "na svom mestu", posebno kad je reč o njenoj posredničkoj ulozi u dijalogu sa malim zemljama.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.09.2013. 19:50
Ova zena vodi evropu i pogotovo nemce u propast. Ali elitu to ne brine
Ponedeljak 23.09.2013. 20:16
Пљачкашка еу и њен "лидер"! Ваша снага се заснива на нашој слабости, у томе је једино трик! А слаби смо зато што су у власти ваше слуге који су вам продали (поклонили) скоро све вредно у нашој земљи, и не само нашој! Дође "инвеститор" који овде плаћа радника 250 евра а за исти посао би тамо требало да га плати 10 пута више! И као неће зарадити и бити јаки! Стране банке годишње из наше земље изнесу 1/3 и више нашег БНП! И што би се те паре уложиле у опоравак наше земље, оне заврше у џепове оваквих лидера и њихових бизнисмена!
Ponedeljak 23.09.2013. 23:04
Anglela je vladar evrope koliko sam i ja. Ko zna ko njom vlada!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online