Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.09.2013.
10:21
Beta A

Merkelova ubedljivo pobedila, traži se koalicioni partner

Nemački konzervativci sa kancelarkom Angelom Merkel na čelu osvojili su ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima, ali neće moći da vladaju bez koalicinonog partnera.

Ubedljiva pobeda Hrišćansko demokratske unije: Angela Merkel

Kancelarkina Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU), koja kandiduje samo u Bavarskoj, osvojile su jučerašnjim izborima 41,5 odsto glasova. To je 7,7 odsto više nego pre četiri godine. Dosadašnji koalicioni partner, Liberali (FDP), prvi put posle Drugog svetskog rata nisu uspeli da pređu petoprocentri prag za ulazak u Bundestag. Dobili su samo 4,8 odsto glasova, skoro 10 odsto manje nego pre četiri godine.

U Bundestagu koji će imati 630 poslanika većinu od 319 mesta imaju ipak opozicione stranke. Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) osvojila je 25,7, Zeleni 8,4
i Levica 8,6 odsto glasova. SPD je postigla nešto bolji, druge dve stranke slabiji rezultat nego na prošlim izborima. Međutim, kako su se SPD i Zeleni izjasnili već na početku predizborne kampanje protiv koalicije sa Levicom, Angela Merkel tako
ostaje kancelarka.

Ona neće imati veliki izbor u odabiru koalicionog partnera. Čisto procentualno bila bi moguća i koalicija konzervativaca i zelenih. Ali, ni 30 godina od ulsaka Zelenih u Bundestag nema dovoljno dodirnih tačaka između hrišćsnskih demokrata i stranke nastale iz alternativnih društvenih pokreta sedamdesetih godina prošlog veka.

U SPD zato trenutno niko ne pokazuje entuzijazam za ulazak u koaliciju sa Angelom Merkel. U predizbornoj kampanji se SPD jasno distancirala od konzervativaca u više ključnih tačaka. S druge strane, konzervativci se u predizbornoj kampanji nisu
"fiksirali" preterano ni na kakva konkretna politička ili ekonomska rešenja. I list izrazito blizak konzervativcima, "Frankfurter algemajne cajtung" (Allgemeine zeitung) piše danas da "CDU/CSU u predizbornoj kampanji nije igrala na kartu određenog programa, već na jednu jedinu osobu: kancelarku Merkel".

U Bundestag, uprkos prognozama koje nisu isključivale ni takav ishod, nije uspela da uđe stranka protivnika evra, Alternativa za Nemačku (AfD). Ali, osvojivši 4,7 odsto glasova ova ultrakonzervativna stranka koja zagovara povratak na nemačku marku postigla je zavidan uspeh, posebno kada se ima u vidu da je osnovana u februaru ove
godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online