Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.09.2013.
03:44
Vesti A

Ekselencija voli perverzije

Žena optužena da je ucenjivala bivšeg makedonskog ambasadora u Australiji, pošto mu je ukrala laptop s poverljivim državnim tajnama je progovorila. Ona tvrdi da predmet protiv nje nikada nije ni trebalo da se nađe pred sudom.

Žena ucenjivala bivšeg makedonskog ambasadora u Australiji, pošto mu je ukrala laptop s poverljivim državnim tajnama (Foto: Ilustracija)
 

Lidija Dumbaloska optužena je za prevaru, krađu i ucenu 2010. u vezi s incidentom s njenim bivšim partnerom, tada makedonskim diplomatom Perom Stojanovskim.
Ranije ovog meseca, pred Vrhovnim sudom Australijske Prestone Teritorije, optužbe su povučene pošto je pokrenuto pitanje kredibiliteta podnosioca prijave.
Sve je počelo decembra 2010, kad je Dumbaloska, čekajući Stojanovskog da se vrati kući, uključila njegov kompjuter.


- Pre toga sam više puta koristila računar. Otvorila sam internet eksplorer, a pojavila se poruka da se stranica ne može otvoriti. Pomislila sam, kliknuću ponovo. Nisam znala šta sam upisala u prostor za pretraživanje, ali se odjednom predamnom pojavila čitava istorija surfovanja po internetu - bila sam u šoku onim što sam videla - ispričala je Dumbaloska.


Kako će Vrhovni sud kasnije saznati, istorija pretraga u laptopu uključivala je pornografiju s perverzijama.


Još jedno otkriće još više je zapanjilo Dumbalosku.
- Otvorila sam folder "Moji dokumenti" i pronašla možda 40 ili 50 fotografija moje kćerke, a jednu jedini sliku mene, njega i moje kćerke. Nije bilo mojih slika. Nije bilo nikakvog smisla u svemu.


Gospođica Dumbaloska kaže da je zgrabila laptop i napustila kuću pre nego što je malo kasnije dobila telefonski poziv od Stojanovskog koji joj je rekao: "Ne gledaj tamo ništa više."


Četiri dana kasnije, pripadnici Australijske federalne policije došli su Dumbaloskoj na vrata, da bi ona zatim bila optužena za provalu, krađu i ucenu.
Ne dugo posle incidenta, Stojanovski je dao policiji izjavu u kojoj navodi da laptop sadrži osetljive i tajne informacije.


- On sadrži informacije koje se tiču mog posla kao ambasadora Makedonije i informacije su veoma osetljive prirode po mene i ambasadu - rekao je on federalnoj policiji.

- Informacije u kompjuteru mogu da budu klasifikovane kao tajna. Tamo su neki

Olakšanje

Dumbaloska tvrdi da je doživela olakšanje kad je predmet odbačen i ističe da nikada nije ni trebalo da ode tako daleko.
- Ne mogu da verujem da gotovo s tim - uzelo mi je četiri godine života - rekla je ona za ABC Njuz.

dijalozi između mene i makedonskog prvog ministra.


Kasnije, međutim, u intervjuu za makedonsku televiziju, promenio je priču.
- Tamo nije bilo tajni, to je moj privatni laptop i privatna prepiska sa familijom, rođacima, prijateljima u Makedoniji, kao i neki privatni dokumenti.
On je Dumbalosku optužio policiji da je pokušala da ga uceni za kompjuter, rekavši da će ga vratiti za 200.000 dolara.
- Dakle, u to vreme postupao sam onako kako bi svako drugi - kazao je Stojanovski za makedonsku televiziju. - Ja sam jednostavno prijavio da je neko bez dozvole ušao u moju kuću i uzeo privatnu stvar.


Stojanovski je dodao:
- Da je bilo ikakve krivične aktivnosti ili ako sam na bilo koji način zloupotrebio službeni položaj, verujem da bi ministarstvo i najviši organi u zemlji tražili od mene da podnesem ostavku.
Gospođica Dumbaloska poricala je optužbe za ucenu i kazala da je njihov odnos prestao u vreme kada je ušla u kuću.
- Nikakve ucene nije bilo. Ako tu nije ni bilo vladinih informacija ili nečega sličnog tome, zašto bih ga ucenjivala?


Kad je slučaj konačno došao pred Vrhovni sud, advokat Dumbaloske krenuo je u napad, usmeravajući se na kredibilitet bivšeg ambasadora. Ubrzo je Kruna odlučila da bi održavanje suđenja bilo beskorisno i samo gubljenje vremena suda, porote i svih zainteresovanih strana.
Stojanovski danas živi u Melburnu, ali odbija da komentariše ovu priču. Nekoliko nedelja pre nego što je suđenje počelo, vratio je pozajmljeni novac.


Pozajmio pare za "lečenje kancera"


Advokat Rik Mitri kazao je sudu da je otkrio dokaze koji će dokazati da je Stojanovski prevarant. Rekao je da se ključna informacija odnosi na sastanak u makedonskoj ambasadi 2011, kad je od australijskih biznismena zatražio finansijsku pomoć kako bi u Francuskoj mogao da se leči od raka prostate

.
Tri zajmodavca dali su izjave u kojima govore o tom događaju, kao i da je Stojanovski potpisao dokument u vezi s pozajmicom i svojim "stanjem opasnim po život". Međutim, oni su postali sumnjičavi kad su dobili informaciju da je on s jednom ženom viđen u makedonskom odmaralištu, a ne u Francuskoj gde je trebalo da bude operisan.
Posle toga se saznalo da Stojanovski nema rak i na početku suđenja ovog meseca tužilac Entoni Vilijamson povukao je sve optužbe, prihvatajući da je Stojanovski potvrdio da nikada nije imao kancer i da bi osporavao da je tražio pare.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online