Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.09.2013.
02:34
Vesti A

Geri u zatvoru, fudbaleri zabarikadirani u hotelu

Fudbaleri melburnskog tima Sautern Stars, koji su optuženi za učešće u skandalu oko nameštanja sportskih rezultata, tvrde da su uplašeni za ličnu bezbednost i da zbog toga borave zabarikadirani u hotelskim sobama, dok se osumnjičeni organizator prevare nalazi u istražnom zatvoru.

Segaran "Gerij" Gsubramaniam
 

Detektiv Skot Pojnder izjavio je na sudu da dvojica, od četvoro optuženih fudbalera Sautern Starsa, stolicama podupiru vrata hotelskih sobi iz straha od Segarana "Gerija" Gsubramaniama, da će angažovati ljude da ih posete.


Segaran Gzubramanijam (45) se tereti da je navodno članovima fudbalskog tima iz Dinglija, prosleđivao informacije saradnika iz Mađarske i Malezije, među kojima je bio i poznati član međunarodnog kriminalnog sindikata za nameštanje rezultata, a da je zauzvrat davan novac te bili plaćeni troškovi smeštaja i iznajmljivanja automobila.

Optuženi trener i petorka

 

Australijski državljanin i trener Sautern Starsa, 36-godišnji Zija Junan tereti se za 10 krivičnih dela u vezi nameštanja mečeva. Međunarodni igrači Džo Vulej, Reis Noel, Nikolas Mekoj i Dejvid Obaze pojedinačno se terete za po osam krivičnih radnji, među kojima četiri dela uključenosti, četiri dela održavanja i uključenosti u korupciju oko klađenja na sportske rezultate.
Sudija Jelena Popović zamenica načelnika Prekršajnog suda, protiv optuženih izrekla je i druge mere koje uključuju zabrane dolaska na bilo koji fudbalski meč u Australiji.
Osumnjičeni igrači i trener Sautern Starsa treba ponovo da se pojave na sudu 6 decembra ove godine.

Policija je obavestila Prekršajni sud u Melburnu da nastavljaju sa istragom, kao i da postoji mogućnost da budu obuhvaćeni i drugi klubovi iz Viktorije, ali i klubovi iz Kvinslenda i inostranstva.


U dokumentima koje je policija zaplenila iz stambenog objekta u Okli Sautu, na istoku Melburna, pronađeni su podaci o novčanim transakcijama, a kako je na sudu izjavio detektiv Pojnder, neki od njih su bili pocepani ali je policija ipak uspela da otkrije kako je Gzubramanijam, navodno iz inostranstva od jula ove godine primio 230.000 dolara.


Ovaj državljanin Malezije optužen je pred Prekršajnim sudom Viktorije za nameštanje pet utakmica Premijer lige Viktorije, odnosno utakmica Sautern Starsa od jula do septembra ove godine. Petorica, među kojima su trener kluba i golman, optuženi su i pušteni da se brane sa slobode u vezi, jednog od najvećih skandala u sportskoj istroji Australije o nameštanju fudbalskih utakmica.


Detektiv Pojnder je obavestio sud da kako je osumnjičen državljanin Malezije, snimljen dok je razgovarao da nabavi falsifikovani pasoš pod tuđim imenom.
Advokat optuženog Majkl Glison tražio je od suda da njegovom klijentu, koji ranije nije bio osuđivan, omogući pravo da se brani sa slobode kao što je dozvoljeno drugim optuženima, od kojih su većina strani državljani.


Majkl Glison izneo je strahovanje da o mogućem odugovlačenju slučaja, zbog istrage koja je još uvek u toku a posebno što je ovo prvi slučaj tužilaštva koji se pozvalo na novi zakon, koji za cilj ima zaštitu integriteta sporta.

 

Četvrt veka apsa za "malog igrača"

Pred sudom detektiv Skot Pojnder izneo je kako su, optuženi sportisti bili profesionalni igrači iz UK i Republike Češke, a koji su tokom pauze u evrposkim ligama igrali u ameterskoj ligi. On je najavio da su osumnjičeni igrači spremni da svedoče protiv Segarana Gsubramaniama, koga je označio kao glavnog čoveka u prevari.

Na sudu se takođe čulo da je i sam Gsubramaniam, tokom ispitivanja policiji dao određena priznanja, uz tvrdnju da je bio tek samo mali igrač u prevari. Gsubramaniam je optužen za pet dela organizovanja i sprovođenja korupcije te drugih krivičnih dela povezanih sa nameštanjam sportskih rezultata. Za svako od dela koja mu se stavljaju na teret, Gzubramanijamu preti zatvorska kazna do pet godina.
Tužilac Piter Rouz zatražio je od suda da se Gsubramaniamu ne dozvoli pravo da se brani sa slobode, uz tvrdnje da bi mu to pomoglo da utiče na svedoke te da postoji opasnost da pobegne iz zemlje, kao i da bi mogao da ima pristup većoj količini novca.


FUDBALSKA FEDERACIJA VIKTORIJE NAJAVILA OŠTAR KURS


Pod istragom 21 utakmica Sautern Starsa


Posle skandala o nameštanju sportskih rezultata u Premijer ligi, Fudbalska federacija Viktorije (FFV), najavila je da će proveriti sve rezultate sa utakmica Sautern Starsa, tima čiji su neki od igrača optuženi za korupciju u sportu.
Odluka bi mogla da znači poništavanje određenih rezultata timova, koji su igrali protiv Sautern Starsa, ali iz FFV navode kako njihova odluka ne bi morala da znači da su dokazane sumnje o korupciji u klubu.


U saopštenju FFV navedeno je da će svi poeni, golovi, glasanja o najboljim strelcima na utakmicama sa Sautern Starsom biti poništeni jer su možda bili namešteni.


Međutim, najavljeno je nedeljno finale Premijer lige, zakazano za ovu nedelju,

Nameštanje i u Brizbejnu?

 

Ejdž je u utorak pisao da su detektivi uključeni u operaciju Starlings, započeli i istragu o mogućem nameštanju mečava u Brizbejn Premijer Ligi. Naime, dvojica igrača Starsa, napustila su sredinom sezone Melburn i pridružila su se timu Albani Krik Ekcelsior, ali su se vratili u Englesku pre nego su u nedelju obavljena velika hapšenja.

između Bentli Grinsa i Sautern Starsa igraće se prema predviđenom planu, ali bez zvanično registrovanog rezultata, jer će svih 21 odigranih utakmica biti pod istragom.
FFV je takođe angažovala baristera, kako bi obavio internu istragu o nameštanju mečeva u Premijer ligi Viktorije, a on će što je pre moguće biti dostavljen federaciji.


Osam igrača i trener, te posrednik u nameštanju prevare sa utakmicama Vestern Starsa, optuženi su za nameštanje pet mečeva u periodu između 21. jula i prošlog petka.


- Kako je do kraja sezone ostalo još jedno kolo, a zatim veliko finalne koje tek sledi, važno je da se osigura integritet i pošten rad tokom ostatka utakmica u sezoni 2013. godine, što je od izuzetne važnosti, kako za FFV tako i za sve timove i navijače, rekao je Mičel Marfi izvrši direktor FFV, i dodao kako: - FFV ni na koji način neće preJudicirati konačni ishod istrage ili ishod istine o umešanosti igrača i trenera Sautern Starsa.


Barister Simon Bejli, će u ime FFV vršiti istragu oko nameštanja mečeva, a njen izveštaj bi trebalo da uključi i određene preporuke o budućim merama protiv timova koji budu uključeni u nameštanje rezultata utakmica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online