Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.09.2013.
08:50
AAP A

Zoranov život spasao bi socijalni radnik

Mali Zoran Ivanovski nije morao da umre - njegovoj smrti doprinelo je smanjivanje broja socijalnih radnika za brigu o deci za koje je odgovorna Vlada NSW.

Ovo su potvrdili komšije porodice Ivanovski, ali i osoblje zaduženo za decu pri ogranku Ministarstva društvenih službi u Vulongongu. Nadležni socijalni radnici, ističu oni, nisu bili u stanju da intervenišu i moguće spasu život nesrećnog dvogodišnjaka, samo zato što ih nije bilo dovoljno.

Ministarka Gauard u Parlamentu

U sredu, obelodanjeno je da je ministarka društvenih službi Pru Gauard u više navrata netačno obavestila Parlament da smanjenja broja radnih mesta na ovim poslovima nije bilo.


Istog dana, više današnjih i bivših dečjih socijalnih radnika odlučilo je da progovori o tragičnoj sudbini dečaka koja je sada u centru parlamentarnih zbivanja.

Modrice najavile zločin

 

Zoran Ivanovski umro je avgusta 2012. godine od višestrukih povreda na glavi i telu. Za ubistvo je optužena njegova majka Tami Lijen Aps i u julu ove godine njoj je određeno da ostaje u zatvoru i nema pravo da traži puštanje uz kauciju da se brani sa slobode.


Komšinica Kira Akrivos rekla je takođe ABC-iju da je "svako u susedstvu brinuo zbog Zorana".


- On jednostavno nije izgledao kako treba.
Ona i više drugih izneli su policiji svoju zabrinutost. Policija je posetila Zoranovu kuću i podnela izveštaj o svojim nalazima službama za socijalnu brigu.
I osoblje u dečjem obdaništu takođe je, i to u tri različita navrata, izvestilo o modricama na dečakovom telu.


Oni kažu da je o Zoranovom slučaju razgovarano veći broj puta i za vreme više sedmica, ali je broj osoblja bio suviše mali da bi mogli da posete njegovu kuću.


- Menadžeri su mogli da vide da je ovo slučaj koji traži da mu se posveti pažnja, oni su hteli da to učine, ali nije bilo dovoljno osoblja da se to i uradi - rekao je jedan socijalni radnik ABC-iju, pod uslovom da ostane anoniman.


- Bilo je puno opisa strašnih okolnosti u puno izveštaja - kaže o ovome Rob Bosevski koji je napustio rad u ovim službama 2012. godine, nakon što je u njima proveo osam godina. - Ostalo bi vam samo da tresete glavom i mislite "mi smo trebalo da preuzmemo sve ovo". Ovo je tragedija.


O Zoranovim povredama je čak devet puta obavešteno Ministarstvo za porodicu i društvene službe. Ali, socijalni radnici nisu bili u stanju da spasu dete.


- Trebalo bi da se uzme u rad svako dete koje ispunjava kriterijume. Nažalost, vi to ne možete - kazao je Bosevski.


Socijalni radnici mogu u isto vreme da rade na, između šest i osam kompleksnih slučajeva, ističe on.


- Znam socijalne radnike koji nose teret od 12, 16, čak 25 i više slučajeva. Ne postoji fizički način da se pri ovakvim slučajevima dospe do svakoga.


Ministarku Pru Gauard opozicije je optužila da je prevarila parlament "mrežom obmana" o broju radnika u Vulongongu. Ona je, posle Zoranove smrti, kazala u Parlamentu da u Vulongongu nije ukinuto ni jedno jedino radno mesto. Međutim, kasnije se ispostavilo da je popunjenost radnih mesta tamo spala sa 44 u junu 2011. na 33 u decembru prošle godine, a da će ove godine taj broj biti i niži.


- Za 18 meseci, broj ljudi je smanjen tamo sa 44 na 33,- kazao je lider opozicije Džon Robertson, tražeći ostavku gospođe Gauard.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online