Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 17.09.2013.
00:42
Beta A

On je izvršio masakr u Vašingtonu!

Bivši rezervista Aron Aleksis (34) identifikovan je kao čovek koji je u ponedeljak pucao u zgradi Ratne mornarice u Vašingtonu. Ubijen je u okršaju sa policijom nakon što je pucao i ubio 12 ljudi, a njih osam ranio. Motivi za ovaj napad su za sada nepoznati, a podaci iz njegove biografije otkrivaju da je imao veoma problematičnu prošlost.

Bivši rezervista Ratne mornarice SAD: Aron Aleksis

Aleksis je poreklom iz Teksasa i bio je rezervista u Ratnoj mornarici od 2007. do 2011. godine. Tačnije, bio je avijatičarski električar. Sa vojskom je bio u Teksasu i Ilinoisu.

Dok je bio u Mornarici odlikovan je Medaljom za služenje u nacionalnoj odbrani i Medaljom za globalni rat protiv terorizma. 

Nije jasno zašto je napustio Ratnu mornaricu. Jedan visoki zvaničnik je rekao za Foks njus da je imao "istoriju lošeg ophođenja" ali nije rekao o čemu se radi niti da li je on otpušten iz vojske.
 

Posle odlaska iz vojske radio je kao konobar i raznosač u tajlandskom  restoranu u jednom predgrađu Fort Vorta, a prema rečima jednog od njegovih kolega iz tog restorana bio je fin i niko ne bi pomislio da je sposoban za takav neki agresivan čin.

Naučio je tajlandski, boravio je u Tajlandu i u Japanu i išao u budističke hramove da meditira.

Njegov bivši stanodavac u Fort Vortu rekao je da je Aleksis prešao u Budizam, i da je šokiran njegovim činom jer su budisti nenasilni. On je takođe rekao da je Aleksis bio "fin dečko" mada je nekad nosio pištolj i često se žalio da je žrtva diskriminacije.

Aron Aleksis je u trenutku napada radio za jednu kooperantsku firmu kompanije Hjulit Pakard na obnovi opreme mreže intraneta Mornarice.

Univerzitet Emri-Ridl za aeronautiku u Fort Vortu potvrdio je da je Aleksis upisao studije aeronautike u julu 2012.
 

Nekoliko puta hapšen

Bavio se meditacijom ali je takođe imao i izlive besa i oružane incidente. Poznato je da je dva puta bio privođen u policiju zbog otvaranja vatre, a prema jednom zvaničniku u imao je "istoriju lošeg ophođenja" u Mornarici, piše Si-en-en (CNN) na svom vebsajtu.

Obama: Kukavički čin

Predsednik SAD Barak Obama je u izjavi povodom najnovijeg napadao na bazu Mornarice SAD izrazio žaljenje "zbog još jednog masovnog ubistva" u SAD koje je, kako je rekao, odnelo živote američkih patriota i obećao da će onaj ko je izveo ovaj "kukavički čin" odgovarati.

Aleksis je bio uhapšen u Fort Vortu u Teksasu 2010. godine zato što je pucao u plafon susetkinog stana zbog buke, navodi se u policijskom izveštaju. Niko nije povređen i optužbe su odbačene.

Bio je uhapšen i 2004. u Sijetlu kada je pucao u gume vozila jednog građevinskog radnika, a tada je objasnio da mu se pomutilo u glavi zbog besa. Rekao je policiji u Sijetlu da je bio svedok terorističkog napada 11. septembra 2001. i da su ga ti događaji poremetili, dalje se navodi u policijskom izveštaju. Njegov otac je rekao policiji 2004. da je Aleksis učestvovao u spasavanjima posle napada 2001. i da je patio od poremećaja izazvanog post-traumatskim stresom. 

Policija i dalje traga za dve osobe za koje se sumnja da su umešane u napad. Radi se osobama obučenim u maskirnu uniformu.

Prema izjavama očevidaca, naoružani napadač otvorio je vatru s četvrtog sprata zgrade, pucajući u ljude u kantini na prvom spratu zgrade.

Podaci o broju ranjenih dosta se razlikuju. Zvanični podaci govore da je četvoro ranjenih, od kojih je troje u kritičnom stanju. Među ranjenima ima i policajaca.

 

Zbog napada su pojačene mere bezbednosti u celom Vašingtonu, posebno na Kapitolu i u Beloj kući.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.09.2013. 05:57
Divlji zapad....nikada I nije bio pitomi!
Utorak 17.09.2013. 07:05
svaka mu čast..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online