Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.09.2013.
08:48
Vesti A

Požari prete celom kontinentu

Vatrena stihija na zapadu Sidneja se smiruje, ali su se vatrogasci u pojedinim delovima u sredu i dalje mučili da lokalizuju požare.

 

U medijskim izveštajima, poslednja dva dana se posebno ističe da je vatra buknula "kad joj vreme nije". Septembar obično nije period požara. Šta se desilo da do njih ipak dođe? Koja područja su ovog leta najugroženija? O tome govore najpozvaniji - predstavnici vatrogasnih službi australijskih država.


Stručnjaci upozoravaju da je Australija, tokom ovog leta izložena opravdanoj opasnosti od izbijanja šumskih požara, a posebno nakon višemesečnih nadprosečnih temperatura.


Kooperativni Istraživački Centar za šumske požare (CRC), upravo je objavio sezonsku prognozu o opasnostima od mogućih požara u jugoistočnom delu zemlje. U njemu se navodi da je toplo vreme, potpomognuto prethodnim obilnim padavinama, dovelo do bujanja suvog rastinja u šumom obraslim predelima zemlje, što je izuzetno pogodna za izbijanje požara.


Poslednjih 12 meseci na području Australije, zabeleženo je rekordno toplo vreme, a prema podacima Hidrometeorološke službe u većini država takođe su zabeležene rekordno visoke temperature.
 

Severna Teritorija van opasnosti

 

Kako su okolnosti od izbijanja požara u Kvinslendu inače iznad proseka, posebno su pod rizikom oblasti između Dalbija i Vorvika, južno prema NSNj, i zapadno prema Gundvindiju. Takođe, opasnost od izbijanja požara moguća je i između Kolumbije i Dalake, južno od Sent Džordža, te zaleđu Sanšajn Kosta. Jedino je Severna Teritorija pošteđena sumornih prognoza ovog leta.

Veći deo Australije, posebno pored istočne i zapadne obale, ali i širi priobalni deo, suočeni su s izuzetno velikom opasnošću od izbijanja požara tokom leta.


U vatrogasnim službama, ipak ublažavaju rizik, navodeći da stanje nije toliko opasno u poređenju s prošlom godinom, kada je alarm za opasnost izdat u čitavom južnom području zemlje.


Kada je reč o Viktoriji, gde se stanovništvo još seća tragedije na Crnu subotu, rizik od izbijanja požara je iznad proseka na čitavom šumskom području, posebno u istočnom delu, i istočnom Gipslendu.


Prognostičari očekuju da će vremenski uslovi omogućiti mnogo veće uslove za izbijanje požara od normalnih, a posebno zbog osetnih efekata prošlog leta, koje je bilo praćeno ekstremnom sušom i visokim temperaturama, navodi se u prognozi CRC. Izuzetno suva zemlja i drvo pogodno za požare, koji su posebno prisutni u Gipslendu, mogli bi lako da rezultiraju izbijanjem požara.


- Posebno zapadni, centralni i severoistočni delovi Viktorije, u ovom trenutku, izgledaju da su u najvećoj opasnosti - kaže Krej Lepslej iz Vatrogasne službe u Viktoriji. - Imamo delove zemlje pod šumom i velike površine pod niskim rastinjem, a tokom ovog proleća zbog manjih padavina, mogli bi da vidimo i nova područja na kojima će se rastinje sušiti, a time i povećavati opasnost od požara.

Simbol tragedije: Koala Sam
 


Vatrogasna služba podseća da su padavine ispod proseka zabeležene pred početak proleća, dodatno povećale opasnost od izbijanja požara, posebno u travom obraslim predelima (upravo se to desilo ove nedelje u zapadnom Sidneju), zbog čega će se takva područja posebno pratiti.

Poziv na oprez

Ekolog i stručnjak za požare, profesor Dejvid Baumen sa Univerziteta Tasmanije, apeluje na lokalno stanovništvo da bude oprezno.
- Ukoliko budemo imali tropske vrućine, kojih je bilo prošlog leta na Tasmaniji, sve to brzo može da se pretvori u izuzetno pogodno vreme za požare, koji bi lako mogli da izmaknu kontroli - upozorava Dejvid Baumen. - Zbog toga apelujem na sve, da već sada počnu da se pripremaju za takve ekstremne opasnosti.
Svi bi morali da budemo izuzetno oprezni oko šumskih požara, dodaje profesor sa Tasmanije.
- Kako se približavamo letu, trebalo bi da budemo sve oprezniji u raščišćavanju suvog rastinja oko kuća, uklanjanja suvih granja i stabala, možda čak i promeni vegetacije oko kuća, koja je manje pogodna za požare, pa čak i sam materijal od kuća u kojima živimo - navodi on.


Proteklih godina i stanovnici Južne Australije prolazili su kroz izuzetno težak period, praćen stravičnim šumskim požarima. I ove godine, vatrogasna služba nema vesti koje će ih utešiti. Očekuje se potencijalno velika opasnost, posebno u oblasti Nort Vest Pastoral i oblasti Flinders zbog manjka padavina i suvog rastinja. Ostatak države, posebno poljoprivredne krajeve, očekuje normalan nivo šumskih požarnih aktivnosti.


Na Tasmaniji se očekuju uobičajeni požari tokom letnjih meseci, ali u pojedinim delovima, kao što su Dervent Vejli, te srednjem i istočnom priobalnom delu, očekuje se veća nego ubičajna opasnost.


U najvećoj državi, u Zapadnoj Australiji, postoje izuzetno velika šumska prostranstva, takođe pogodna za izbijanje požara. Već sada natprosečna opasnost od požara vlada u oblasti Vitbelt, Nalaboru i istočno od Frejzer Renksa.


NSV: Ugroženo priobalje

U NSV, najugroženiji delovi zemlje su u severoistočnom priobalnom delu, te na krajnjem zapadu. I tamo su samo ispod proseka padavine tokom posledne tri godine, stvorile prirodno gorivo koje lako može da se zapali.


Ruralna vatrogasna služba (RFS), podseća da su u bliskoj prošlosti već imali problema zbog nadprosečnog broja šumskih požara, a koji su bili posledica jedne od najtoplijih zima u NSV.


- Zbog stanja u oblasti oko Tamvorta i Tarija te Aper Hanter, a takođe i pojedinih delova jugoistočnog dela NSNj oko Šolhevena, znatno su unapred pomerili vreme opasnosti od mogućih požara, odnosno sada već od septembra preti opasnost - kaže zamenik načelnika RFS Rob Rodžers.


Na krajnjem severnom priobalnom delu NSV, takođe postoji velika opasnost od požara, ali bi on lako mogao da se ublaži, ukoliko tokom narednog perioda bude većih padavina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online