Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 11.09.2013.
01:11
Vesti A

Australija: Srbin ministar odbrane?

Endrju Nikolić iz Lancestona na Tasmaniji nije postao samo prvi član srpskog porekla u istoriji australijskog parlamenta, već mu predviđaju da će biti i novi ministar odbrane. Teško da bi Toni Abot mogao među svojim kolegama da pronađe osobu koja bi za ovaj položaj imala bolje karakteristike: Nikolić je, naime, brigadni general sa 31 godinom službe u oružanim snagama, a danas je u civilnoj službi odbrane.

Bogata karijera: Nikolić sa ćerkom i suprugom
 

Posle ovog, najtežeg poraza laburista za stotinu godina, moglo bi se reći da, pored Srba, i Crnogorci, makar posredno, putem "ženske linije", imaju veoma izgledne šanse da uđu na vrata Parlamenta.

Obrazovanje

Endrju Nikolić ima diplome više vojnih koledža u Australiji i SAD. Ima i dve fakultetske diplome iz društvenih nauka i umetnosti i tri magistrature iz menadžmenta, međunarodnih odnosa i strateških studija.

Uz Nikolića, naime, kandidat je još jedna osoba koja nosi jedno od naših najčešćih prezimena. Reč je o gospođi Doni Petrović iz Melburna koja je udata za Crnogorca.
U trenutku zaključenja ovog broja, međutim, još nije izvesno da li je gospođa Petrović uspela da pobedi laburistu Roba Mičela, u izbornoj jedinici Mekiven.

Borba je tesna i do ovog trenutka brojke pokazuju da ona ima skoro 2.000 primarnih glasova više od protivnika. Ipak veruje se da konačan rezultat neće biti poznat za još nekoliko dana. Kada je reč o prezimenima na "ić", Tomu Zoriću iz Adelejda za dlaku je izmaklo parlamentarno mesto.

Endrju Nikolić (levo) u uniformi
 

Prvi Srbin poreklom federalni parlamentarac Endrju (Aleksandra) Nikolić rođen je 20. juna 1961. u Prokuplju (Jugoslavija). Oženjen je Kristinom sa kojom ima troje dece. Imao je četiri godine kada su mu roditelji emigrirali u Australiju.

Rastao je u Melburnu i Adelejdu. Profesionalni vojnik u činu brigadnog generala, vojnu karijeru započeo još sa 17 godina. U aktivnoj službi bio je od 1979. do 2008. Komandovao je u avganistanskom i iračkom ratu. Devedesetih godina bio je član posmatračkih vojnih misija Ujedinjenih nacija u Izraelu, Siriji i Libanu.

Komandant Crvenih beretki

U nizu dužnosti koje je obavljao u vojsci, Nikolić je, uz ostalo, komandovao padobranskom jedinicom Crvene beretke. Kao pukovnik, 2003. postao je prvi komandant Vojnog centra za obuku regruta gde je i sam prošao obuku. U čin generala unapređen je 2007. i imenovan za direktora javnih poslova, kao glavni glasnogovornik Ministarstva odbrane.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.09.2013. 04:35
Ух сад кад Андрија навали бранит Аустралију у Сирији ил Ирану.
Sreda 11.09.2013. 11:13
Taj je Srbin koliko i Papa... Janjicar,,, Ako su Turcinu krvave ruke do lakata, poturici su do ramena... To je, nazalost, nase istorijsko iskustvo s tzv. Srbima... Imamo slicne danas na vlasti...
Sreda 11.09.2013. 09:03
Svaka cast gospodine Nikolicu! Na pravi nacin predstavljate svoje srpsko poreklo. Zelim ti mnogo uspeha u daljem radu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online