Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 09.09.2013.
10:37
B92 A

Bilt: Rusija vodi privredni rat

Švedska je optužila Rusiju da vodi privredni rat protiv bivših sovjetskih republika koje razmatraju uspostavljanje snažnijih trgovinskih odnosa s Evropskom unijom.

Karl Bilt

Evropska unija planira da preduzme korake ka potpisivanju trgovinskih sporazuma s Jermenijom, Gruzijom i Moldavijom na samitu čelnika EU i regiona koji će u novembru biti održan u Litvaniji, a sličan sporazum bi mogao da sklopi i s Ukrajinom.

Jače privredne veze s Evropom označile bi jasan prekid istočnoevropskih zemalja s njihovom sovjetskom prošlošću, a takvi planovi su podstakli zabrinutosti Rusije da bi njen uticaj u regionu mogao da opadne.

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt je na sastanku šefova diplomatije EU u litvanskoj prestonici Vilnjusu, rekao da je Rusija iskoristila međunarodnu usredsređenost na Siriju kako bi tiho vršila pritisak na svoje susede. "Poslednjih nekoliko nedelja videli smo grubi ruski pritisak na zemlje partnerstva kakav nismo dugo videli u Evropi", rekao je Bilt novinarima.

Primedba švedskog ministra odnosila se na politiku uspostavljanja jačih veza Evropske unije s Ukrajinom, Belorusijom, Moldavijom, Azerbejdžanom, Jermenijom i Gruzijom, i podršku demokratskim reformama na istoku, odnosno takozvano "istočno partnerstvo". Rusija još nije komentarisala Biltove izjave.

Moskva bivše republike SSSR-a vidi kao deo svog strateškog prostora uticaja i uspostavila je carinsku uniju u kojoj bi rado videla i pomenute zemlje.

Bilt je rekao da je Rusija izvršila "krajnje težak pritisak" na Jermeniju kako bi vladu u Jerevanu uverila da se pridruži carinskoj uniji pod ruskim vođstvom, te da je Moskva pokušala da zastraši i Moldaviju. "Vidim da prete Moldaviji prekidom snabdevanja gasom i uvoza vina. To je privredni rat kojim prete tim zemljama", rekao je Bilt.

Osim Bilta još nekoliko ministara izrazilo je sličnu zabrinutost i reklo da Rusija ne bi trebalo da politiku EU na istoku gleda kao pretnju. "Možete imati dobre odnose s Rusijom i još biti deo evropske porodice... Ne razumem zašto izgleda da neki ljudi u Moskvi misle da države imaju samo jedan izbor", rekao je holandski ministar spoljnih poslova Frans Timermans.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.09.2013. 10:52
Karl Bilt-sekretar Bilderberg grupe. Raspad projekta NWO dolazi-uzalud svo potroseno vreme, smeta Rusija. Treba da ocekujemo uskoro da i papa pozove u rat protiv shizmatika kako rekose sveti starci. Ocekujem da se u medjuvremenu pozabave i pravima zivotinja koje zive u Sibiru i da im se da holivudsko pravo glasa kojim nece hteti da zive u Rusiji. Prebacivanjem problema na Rusiju, pokusavaju neuspesno da kriju Zapadne pod tepihom. Gube ne samo ekonomski vec i medijski rat zbog alternativnih medija po celom svetu. Curi svuda.... Na kraju ce vlastit narod da ih juri i zatvara, zivi bili....
Ponedeljak 09.09.2013. 11:17
U pravu je čovek. Kako se usudjuju da ne daju gas koji je njihov? Pa oni bi trebali prvo da napadnu, bombarduju i otmu pa tek onda da ucenjuju. To je recept koji biltovi zapadni partneri primenjuju na zemljama koje poseduju energetske izvore.
Ponedeljak 09.09.2013. 11:39
Stara filozofija, stara 1000 godina....prodor na istok...ZAPAMTITE OVO OVDE SE RADI O NEMAČKOJ EVROPI A NE O EVROPI NARODA. Ameri idu kao maloumni ceo svet ih je zamrzo a na njihovo mesto uskače Njemačka i polako potiskuje Amere. USA (genocidna tvorevina) osvaja i na sebe navlači omrazu (nesvesna) igre koju vodi Njemačka u sadejstvu Njemačke Evrope. Ista Njemačka posle zauzima mesto Amera kao dobroćudni ljudi. Lukava je to i perfidna igra.Pogledajte samo po osvojenom prostoru ko učestvuje u radovima obnove- NJEMCI.Oni su sada "dobri momci". Međutim to je već pročitano i već viđeno štivo ...zato Rusi tako reaguju. Rusi po treći put neće više oprostiti Njemcima...biće E SADA JE DOSTA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online