Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.09.2013.
20:52
tportal.hr A

Ko je šta poslao pred obalu Sirije?

Osim američkih i ostalih zapadnih pomagača, pred sirijsku obalu stiglo je i nekoliko ruskih brodova. Moskva tvrdi da nema nameru da se oružano umeša u sukob. Ono što je verovatnije je da će prikupljati obaveštajne podatke za sebe, a i za režim Bašara al Asada u Damasku, piše Raša Tudej.

Američki brodovi pred obalom Sirije
 

Amerikanci

U zoni akcije nalazi se pet "potpuno spremnih" višenamenskih razarača klase Arli Burk: USS Ramage, USS Mahan, USS Stout, USS Gravely i USS Barry. Svaki na sebi nosi više desetina krstarećih raketa Tomahavk, koje su korišćene i u vazdušnim intervencijama u Libiji 2011. godine. Rakete Tomahavk koriste se za preciznije gađanje odabranih ciljeva, a domet im je oko 1850 kilometara. Projektili zemlja-vazduh štite ove brodove od napada.

Raša Tudej (RT) navodi da bi pod vodom mogla da bude i jedna od četiri američke podmornice s krstarećim projektilima. Inače, ove podmornice mogu da nose i nuklearnu balistiku.

Od ranije je poznato da su Amerikanci svojoj floti pridružili i amfibijski transportni brod USS San Antonio s nekoliko helikoptera. Iako Amerika odlučno tvrdi da ne planira nikakvu kopnenu invaziju u Siriji, reč je o brodu napravljenom da izvrši kopneno iskrcavanje do 800 marinaca. Prema nekim interpretacijama koje navodi RT, marinci bi mogli da budu iskrcani kako bi kontrolisali skladište hemijskog oružja.

Relativno blizu, u Crvenom moru nalaze se i "supernosač" aviona Nimitz, krstarica Princeton, razarači William P. Lawrence, Stockdale i Shoup. Severom Arapskog mora plovi nosač aviona Harry S. Truman, zajedno s brodovima koji ga štite. Ukupno, to je skoro 20 brodova spremnih za brz napad na Siriju.

Rusi

Zasad jedina sila u moru pred Sirijom koja na obali ima svoju bazu – Tartus. Doduše, prema više izvora, to već godinama nije klasična vojna baza.

Raša Tudej spominje, ali ne potvrđuje informacije o velikom broju ruskih ratnih brodova poslatih u istočni Mediteran. Među njima su navodno, ili će biti do kraja meseca: desantni brodovi Nikolaj Filičenkov, Aleksandr Šabalin, Admiral Nevelski i Peresvet, zatim razarač Nastojčivij, korveta Štil, raketna razarač Ivanovec, raketna krstarica Moskva, kao i fregate Smetljivij i Neustrašimij. Tu je i izviđački brod Priazovje praćen desantnim brodovima Minsk i Novočerkask.

Nije objašnjeno šta bi toliko brodova, posebno desantnih, radilo u zoni očekivanog rata. Pogotovo ako je verovati izjavama ruskog vojnog vrha da ne namerava da ratuje "ni posredno ni neposredno".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online