Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.09.2013.
02:30
AAP A

U trci za vlast 1.717 kandidata!

Oko 14,7 miliona Australijanaca sutra će se izjašnjavati da li žele da Kevin Rad nastavi da vodi naciju ili će Toni Abot postati njen 28. prvi ministar. Za ove izbore izlistan je rekordan broj od 1.717 kandidata, što je čak 43 odsto više nego 2010. Na spiskovima se nalazi 529 kandidata za jedno od 40 mesta u Senatu, dok se 1.188 osoba kandiduje za jedno od 150 mesta u Predstavničkom domu Parlamenta Australije.

Toni Abot
 

Biračka mesta biće otvorena od osam ujutro do šest uveče, a spisak svih mesta može da se naći na vebsajtu Australijske izborne komisije ili u lokalnim novinama.Kada se nađu na biračkom mestu, glasači će dobiti dva glasačka lista. Mali zeleni listić je za predstavnika njihovog lokalnog područja (ili izborne jedinice) u Predstavničkom domu.

Zabrinuti za budžet

 

Senatorka Vong dodaje da su pozivari u ime stranke primili od Australijanaca veoma izraženu zabrinutost o smanjenju budžeta ukoliko sutra Toni Abot bude izabran.


- Oni su već videli šta je Kembel Njumen uradio u Kvinslendu i znaju da će Toni Abot biti još gori - rekla je ona.

Na tom listiću, glasač mora uz njihova imena da stavi redne brojeve. Njima označava kojim redom bi želeo da oni budu birani. Pažnja - da bi se listić računao, sve kućice uz imena moraju da budu popunjene.Veliki beli glasački list odnosi se na glas koji se daje za predstavnika države ili teritorije u Senatu. Tu postoje dve opcije. Prva je da glasač stavi broj "1" iznad crne linije. Upisivanje iznad linije znači da se partiji za koju se glasa ostavlja da odredi preference (kome još dati podršku).Druga opcija je da se glasa ispod linije, a u tom slučaju bi trebalo da se stave brojevi uz sve kandidate koji se nalaze u tom stupcu. Time birač ima punu kontrolu i u vezi s preferencama.

Australijska izborna komisija sve one koji govore slabo engleski jezik ili su zbunjeni zbog načina kako se glasa da se bez oklevanja obrate za pomoć službenom osoblju na biračkom mestu.Čini se da birači nikada u prošlosti nisu imali toliko ličnih kontakata sa političkim kandidatima. Tako je zabeleženo da su se laburistički političari i kandidati latili telefona i za kratko vreme napravili - milion telefonskih poziva. To je deset puta više nego što je zabeleženo u kampanji 2010.

Predstavnica laburista Peni Vong kaže da njihov sistem deluje:

- Toni Abot može da poseduje naslovnu stranu "Telegrafa", ali mi imamo stvarne ljude koji govore sa stvarnim ljudima - saopštila je ona. - Ništa ne može da nadoknadi direktnu komunikaciju, zato smo prionuli na telefonske pozive, kucamo na vrata i predstavljamo sebe na internetu.Laburisti su, takođe, slali pisma biračima, upoznajući ih da će pod vladom Tonija Abota život biti skuplji za 2.300 dolara godišnje.

PREDIZBORNA KAMPANjA OTKRILA NIZ KONTROVERZNIH DETALjA IZ PROŠLOSTI KANDIDATA

Svečani ručak za ubicu


Predizborna kampanja otkriva i dalje niz pikantnih detalja iz bliže i dalje prošlosti kandidata. Kako je saopštio "Sidnej morning herald", kandidat liberala i menadžer ovogodišnje kampanje Rej King, bio je 2002. domaćin "banketa" - u sidnejskom zatvoru Long Bej za prvog australijskog političkog ubicu Fuonga Ngoa.
 

Ovom banketu iza rešetaka pridružio se i Frenk Oliveri, bivši većnik Ferfilda (on je pred sutrašnje izbore koordinator kandidature Kinga za poslanika izborne jedinice Mekmejhon na jugozapadu Sidneja, mesta koje danas drži Kris Bauen, laburista).
Svečani ručak je, kako saznaju novine, održan 21. februara 2002, a povodom kineske Nove godine, u prostoru zatvorskog medicinskog krila.


Povezanost Oliverija sa Ngoom obelodanjena je samo dan pošto je Liberalna stranka povezala s istim čovekom - Krisa Bauena, iz protivničke stranke. Bauen je bio najmlađi gradonačelnik Ferfilda kada je sa drugim većnicima glasao da nastave da plaćaju Ngoa kao većnika, dok je bio iza rešetaka, zbog ubistva člana Parlamenta NSNj, laburiste Džona Njumena, izuzetno predanog multikulturnoj Australiji i borbi protiv kriminala.
 

Ranije, kao što smo već pisali, mediji Ferfaksa podsetili su da je King, bivši komandir policije, bio pozvan pred Vudovu kraljevsku komisiju 1996. godine, gde je priznao da je bio jedan iz grupe detektiva iz Ferfilda koji su prihvatali besplatno jelo i alkohol u klubu Markoni u zamenu za "neformalnu zaštitu".
 

Tadašnji premijer Bob Kar u početku je odbacio priču sidnejskog dnevnika o simpatijama prema Ngou kao "smešnu podvalu". Ali, kasnije je bio prisiljen da zatraži specijalnu istragu u vezi sa optužbama da Ngo, kojem je tada bilo 43 godine, i dalje (iz zatvora) ima uticaja na odluke koje se donose u Gradskom veću Ferfilda.
 

Oliveri je bio nezavisni većnik, ali se pridružio liberalima i postao njihov favorit za Mekmejhon. Međutim, bio je prisiljen da se povuče iz igre, pošto su, ponovo mediji "Ferfaksa", objavili da se Nezavisna komisija za borbu protiv korupcije (ICAC) bavi istragom tvrdnji da je bio deo odbora za sakupljanje donacija koji je 2007, na skupu kojem je prisustvovao i Toni Abot, dobio 22.000 dolara. Međutim, samo deo tog novca prijavljen je izbornom nadzornom organu. ICAC je tada preporučila da se ovim bavi policija i tretira kao prevaru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online