Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 04.09.2013.
06:43
telegraf.rs A

Bosanac glavni inspektor UN u Siriji

Konačna odluka svetskih sila o vojnoj intervenciji u Siriji, koja će u velikoj meri biti politička, u jednom delu će se "osloniti" na stručnu procenu nezavisne komisije Ujedinjenih nacija, odnosno procene predstavnika Evropskog centra za napredne studije bezbednosti kada su u pitanju hemijski, biološki, radioaktivni, nuklearni i eksplozivni materijali. Drugim rečima, o sudbini Sirijaca mogli bi da odluče Bosanac Dženan Šahović i Šveđanin Ake Selstrom.

Odlučuje o sudbini sveta: Dženan Šahović
 
Naime, kako je pisao američki Forin Polisi, Šahović i Selstrom predvode ovu malu istraživačku stanicu, zaduženu da proveri navode da su vlasti Sirije 21. avgusta upotrebile hemijsko oružje u napadu u kome je, prema navodima opozicije te zemlje, preminulo 1.300 ljudi.
 

"Šveđanin okruglog lica", kako ovaj američki magazin opisuje Selstroma, ima tri decenije iskustva u sprovođenju istraživanja o efektima nervnih agenasa na ljudski mozak, a bio je i na najvišim pozicijama u vreme kada su UN kontrolisale upotrebu oružja u Iraku.
 

Dženan Šahović radi sa Selstromom u evropskom CBRNE centru i kaže da mu je pomogao da unapredi smernice i procedure UN za inspekciju oružja. On je čak 2009. godine organizovao simulaciju kako bi istraga mogla da se odvija.
 

- Ono o čemu mi sa naše strane govorimo je u osnovi nauka, kako se to radi na naučno ispravan način. Kako mnoge situacije jasno pokazuju, realne okolnosti su mnogo više politika nego nauka, ali to nije bilo deo našeg posla – rekao je Šahović.
 

Forin Polisi Selstroma naziva "jedinim džokerom" u onome što izgleda da je marš ka drugoj kampanji američke vojske na Bliskom istoku. Njegovi nalazi mogli bi da legitimišu američku intervenciju u Siriji – ili mogu da obezbede "municiju" neprijateljima Vašingtona, koji smatraju da SAD možda još jednom grubo greši u jednoj arapskoj zemlji na bazi oskudnih informacija o oružju za masovno uništenje. To je čudan položaj za čoveka koji nije ni diplomata ni general, već malo poznat naučnik sa neobičnom – i politički eksplozivnom – specijalnošću.


Ovaj naučnik ima diplomu Švedskog Univerziteta u Geteborgu. Međutim, kako ističe autor teksa u Polisiju, primarni izazovi u uspešnoj inspekciji hemijskog oružja danas nisu naučni – oni su politički.
 

Lideri najmoćnijih zemalja sveta, koji ne mogu da postignu dogovor o vojnoj intervenciji u Siriji, sastaće se ove nedelje na Samitu G20 u Sankt Petersburgu. Tom prilikom će predstavnici francuske obaveštajne službe ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dati navodne nove dokaze o događanjima u Siriji.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.09.2013. 09:43
Ako bude kao i njegovi na markalama onda ce biti svega.
Sreda 04.09.2013. 10:59
Inspektori su utvrdili da je koristeno hemijsko oruzje,to se znalo i bez provjere,oni moraju biti 100% sigurni ko je to ucinio,ako oni pogrese tada su oni odgovorni za zrtve koje nastanu,oni predstavljaju UN,znaci ta greska se pripisuje na UN a ne na Ameriku koja ce biti izvrsilac kazne.
Sreda 04.09.2013. 19:21
Znači...Asad je kriv..!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online