Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 29.08.2013.
02:35 >> 05:43h
Beta A

Odbijena primena vojne sile protiv Sirije

Konsultacije stalnih članica Saveta bezbednosti o britanskom predlogu rezolucije u Siriji završene su u sredu, ali o ishodu sastanka nije bilo saopštenja, javio je Glas Amerike. Pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nisu uspele da postignu dogovor o britanskom predlogu rezolucije kojim bi bila odobrena upotreba vojne sile protiv Sirije.

Još se nagađa ko je i da li je u Siriji korišćeno hemijsko oružje

Da je nacrt rezolucije stavljen na glasanje, Rusija i Kina bi gotovo sigurno stavile veto na njega, pošto su blokirale i prethodne pokušaje da se sankcioniše režim predsednika Bašara al Asada. Nacrt rezolucije je vraćen vladama na konsultacije

Britanska rezolucija o kojoj su održane konsultacije osuđuje "hemijski napad" kod Damaska 21. avgusta i "odobrava neophodne mere za zaštitu civila". Ta rezolucija "odobrava sve neophodne mere u svetlu Poglavlja 7 Povelje UN u cilju zaštite civila od hemijskog oružja" u Siriji, precizirali su iz Britanije. Poglavlje 7 predviđa "delovanje u slučaju pretnje miru, narušavanju mira i čina agresije".

Nakon konsultacija predstavnika SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske i Kine o toj rezoluciji niko nije davao izjave, naveo je Glas Amerike, koji je dodao da je su predstavnici Rusije i Kine napustili sastanak pre drugih.

Sa druge strane, portparolka Stejt departmenta Meri Harf rekla je u Vašingtonu da će američka administracija preduzeti odgovarajuće akcije i bez podrške saveznika ili UN i izrazila sumnju da će u Savetu bezbednosti biti usvojena britanska rezolucija koja omogućava vojni napad na Siriju.

"Nemamo nikakvog razloga da verujemo da će napori u SB UN voditi rezultatu različitom od prethodnih napora, jer su svi propali", rekla je ona, podsećajući na tri veta koja je do sada Rusija uložila na predloge rezolucije.

Prvi čovek UN Ban Ki-Mun je ranije u sredu poručio da "Sirijci zaslužuju rešenje, a ne ćutanje" i ocenio da je "Sirija danas najveći izazov za svet".

Većina zapadnih zemalja, predvođeni SAD, optužuje sirijski režim da je 21. avgusta upotrebio hemijsko oružje kod Damaska, dok Rusija smatra da su upravo pobunjenici upotrebili to oružje da bi diskreditovali vladu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.08.2013. 02:51
Prvi čovek UN Ban Ki-Mun je ranije u sredu poručio da "Sirijci zaslužuju rešenje, a ne ćutanje" i ocenio da je "Sirija danas najveći izazov za svet"Pa to si govorio i za Irak, Libiju pa sta napraviste od tih zemalja?
Četvrtak 29.08.2013. 09:57
U Savetu bez vrednosti će biti usvojena britanska deklaracija o ratu sa Sirijom !
Četvrtak 29.08.2013. 10:45
Poglavlje 7 predviđa "delovanje u slučaju pretnje miru, narušavanju mira i čina agresije"Ovo govori sve,cin agresije je kada jedna drzava napadne drugu bez odobrenja SB UN.U ovom slucaju Sirija za sada nije agresor i nije napadnuta izvana,ako to bude od strane Britanije i njenih istomisljenika,svaka drzava ima legitimno pravo da zastiti napadnutu clanicu UN.Kako vazi za jedne tako vazi i za druge,osim ako se primjenjuju dvostruki standardi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online