Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.08.2013.
22:51
Beta A

NATO: Hemijsko oružje upotrebio režim u Siriji

NATO je u sredu najoštrije osudio napade u Siriji i upotrebu hemijskog oružja u tim napadima. I, čudna li čuda, izvori ove organizacije ukazuju da je odgovoran režim Bašara al Asada, a ne pobunjenika.

Potresne scene iz Sirije

Severnoatlantski savet je razmotrio situaciju u Siriji, posebno "užasavajuću upotrebu hemijskog oružja u okolini Damaska 21. avgusta", navodi se u saopštenju generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena.


Navodi se da članice NATO izražavaju punu podršku istrazi koju Ujedinjene nacije (UN) sprovode u Siriji, kao i da "informacije iz različitih izvora ukazuju na to da je sirijski režim odgovoran za upotrebu hemijskog oružja u napadima" oko Damaska.


"To je očigledno kršenje međunarodnih normi i prakse. Upotreba takvog oružja je neprihvatljiva i ne može da prođe bez odgovora. Oni koji su odgovorni moraju da snose odgovornost", navodi se u saopštenju generalnog sekretara NATO.


NATO smatra da je upotreba hemijskog oružja pretnja međunarodnom miru i stabilnosti i nastaviće pažljivo da prati situaciju u Siriji.

Ban Ki Mun za diplomatiju, London za akciju

Ban Ki Mun

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun založio se za diplomatsko rešenje sukoba u Siriji, dok je Velika Britanija najavila da će Savetu bezbednosti UN predložiti rezoluciju koja "odobrava neophodne mere za zaštitu civila" zbog navodnog hemijskog napada kod Damaska.

"Savet treba da iskoristi svoj autoritet da bi se postigao mir", rekao je Ban Ki Mun u haškoj Palati mira, ocenjujući da je "najozbiljniji trenutak u sukobu" u Siriji, poručivši da "Sirijci zaslužuju rešenje, a ne ćutanje" i ocenio da je "Sirija danas najveći izazov za svet".

Rezolucija koju će predložiti Britanci "odobrava sve neophodne mere u svetlu Poglavlja 7 Povelje UN u cilju zaštite civila od hemijskog oružja" u Siriji, precizirali su iz Kameronovog kabineta. Poglavlje 7 predviđa "delovanje u slučaju pretnje miru, narušavanju mira i čina agresije".

Brahimi: U Siriji korišćena neka vrsta hemijske supstance

Specijalni izaslanik UN za Siriju Lahdar Brahimi izjavio je da ima dokaza koji ukazuju na to da je u Siriji korišćena neka vrsta hemijske "supstance" od koje je umrlo više od 1.000 ljudi.

"Izgleda da je (u Siriji) korišćena neka vrsta supstance od koje je umrlo mnogo ljudi: stotine, svakako više od 100, neki kažu 300, neki kažu 600, neki 1.000, a neki da je stradalo više od 1.000 ljudi", rekao je Brahimi novinarima u Ženevi.

Brahimi nije želeo da kaže da li se ta informacija zasniva na podacima koje su prikupili istražitelji UN ili na izvorima bezbednosnih službi zapadnih zemalja, dodavši i da bi svaka vojna akcija predvođena SAD u Siriji morala prethodno da dobije odobrenje Saveta bezbednosti UN.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.08.2013. 23:19
...za vreme 79 dana bombardovanje srbiju i to sa osiromasen uranium, i kasetne bome, 1999 UN rezolucija im nije bila potrbna, slicno ce se i protiv siriju gogodit(poput bombrdovanje srbiju)niko nece biti odgovoran za ratni zlocim upotrebu osiromasen uranium, a oni se brine zlocin hemiskog oruzja neutvrdje ko je ga uporebio.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online