Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.08.2013.
09:08
Beta A

Sirijci srušili sajt i Tviter Njujork tajmsa

Vebsajt Njujork tajmsa je u kvaru zbog sajber napada koji stručnjaci pripisuju sirijskim hakerima, a i sajt Tvitera takođe je imao problema.

Sirijci u borbi protiv medija koji vode propagandu protiv Bašara al Asada
 

"Naš sajt je bio nepristupačan za naše korisnike u SAD neko vreme u utorak. Taj kvar je rezultat spoljnog napada na naš domen", rekla je Ajlin Marfi, portparolka američkog lista.

Ona je dodala da se radi na tome da se sajt vrati u punu funkciju, ali jutros još nije bio dostupan iz SAD i davao je poruku greške.

Hakerska grupa koja sebe zove "Sirijska elektronska vojska" (SAE) preuzela je odgovornost za ove sajber napade. Prema stručnjaku za bezbednost interneta Metu Džonsonu, "Sirijska elektronska armija", koja je već napadala kompjuterske sisteme više medija, mogla je da izazove ovaj kvar. On je rekao da napad liči na njih.

Grupa SEA, koja podžava sirijskog vođu Bašara al Asada, napisala je na svom Tviter nalogu "mediji u kvaru" i prikačila link sa člancima koji govore o problemima sajta Njujork tajmsa. Takođe su napravili aluziju na napad na Tviter.

Tviter je na jednom blogu naveo da je sistem imena domena imao probleme, i da je privremeno bio pogođen servis slika. I Tviter i Tajms su naveli da rešavaju ovaj napad koji je išao izgleda preko australijske kompanije koja je registrovala imena njihovih domena Melburn IT.

Ovaj sajber napad podudara se s najavama administracije SAD o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji zbog navoda o tome da su vlasti upotrebile hemijsko oružje 21. avgusta u predgrađu Damaska.

Grupa Sirijska elketronska armija, koja napada naloge koje smatra da podržavaju sirijske pobunjenike, već je poslednjih meseci izvršila sajber napade na Tviter nalog američke novinske agencije Ašošiejted pres, sa lažnim tvitom da je predsednik Barak Obama povređen u dve eksplozije u Beloj kući.

Takođe su bili napadnuti foto servis agencije Frans pres, kao i društvene mreže BBC-ja, Al Džazire, Fajnenšel tajmsa i Gardijana. Na svom sajtu SEA navodi da brani "sirijski arapski narod" protiv "kampanja koje se vode u arapskim i zapadnim medijima".

POVEZANE VESTI

Sreda 28.08.2013. 10:39
Sigurno-bas im to odgovara, kao i upotreba hemisjkog oruzja kad pobedjuju ,a i za komete koje lete prema zemlji, imaju telepatsko navodjenje. Da povucemo paralelu sa Bosnom?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online