Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 25.08.2013.
18:50
Vestionline A

"Stiv Džobs škole" u Holandiji: Deca dolaze kad žele i uče šta žele

Holandija pokreće novi obrazovni sistem pod nazivom "Škole Stiva Džobsa". Po tom sistemu, deca će u školu dolaziti kada žele, sama će birati šta žele da uče, a umesto papira i olovke korističe isključivo laptop.

Kome treba prava škola i drugari kada je tu ajped?!
 

U "Stiv Džobs školama" svaki učenik će od četvrte godine dobiti svoj ajped i sam će birati šta će i kada učiti. Holandski mediji pišu da učitelji više neće imati samo ulogu predavača znanja, već preuzimaju ulogu "trenera" koji podržavaju decu u njihovim individualnim i zajedničkim projektima.

Iz ovih škola poručuju da je proces učenja potpuno prilagođen individualnim potrebama, brzini i stilu učenja svakog deteta. Prvih sedam takvih osnovnih škola otvoreno je u Holandiji, a ukupno će ih biti 11. Za njihovo pokretanje zadužena je fondacija Obrazovanje za novo doba (O4NT).

Holandski mediji tvrde da su ove škole fokusirane na korišćenje ajped tableta u učenju i svim drugim aktivnostima, pa će se tako table, rasporedi, ali i roditeljski sastanci održavati na tabletima. Trenutno se u dve škole u Holandiji nudi obrazovanje preko ajpeda u svim razredima, dok će se u ostalim upotrebljavati kako deca budu rasla.

Učenike u "Stiv Džobs školama" čekaju ajped mini tableti u otpornim kućištima, a među aplikacijama koje se nalaze na tabletu je i CoolSpace, virtualno igralište za svaku školu gde se deca mogu družiti u stvarnom vremenu. To znači da deca neće izlaziti u školsko dvorište da igraju fudbal, preskaču vijaču ili lastiš i jure se tokom odmora.

Učenici i učitelji imaju svoje avatare, a mogu da komuniciraju porukama ili preko FaceTimea, dok roditelji preko posebne aplikacije mogu da prate napredak svoje dece. Osim toga što učenici mogu da uče kada žele, u školu mogu i da dođu kada požele, između 7,30 i 18,30 sati, a potrebno je da se tamo nalaze samo između 10,30 i 15 sati.

Nedelja 25.08.2013. 19:02
"Po tom sistemu, deca će u školu dolaziti kada žele, sama će birati šta žele da uče, a umesto papira i olovke korističe isključivo laptop. " осим лаптопа и "ајпед"-а, ми у србистану већ имамо школе у које деца долазе кад желе и уче оно што сами желе (углавном - ништа) ... ?
Nedelja 25.08.2013. 19:29
To je u srbiji proradilo jes pre mnogo godina. Pa smo zato sada dosli do duvara????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online