Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.03.2010.
20:47
Tanjug A

Gigantska korupcija na tržištu oružja

Najveća fabrika oružja u Evropi, britanski "BAE Sistems", priznala je krivicu za obimnu, višegodišnju korupciju i postigla dogovor sa američkim ministarstvom pravde da će u SAD platiti kaznu u iznosu od 400 miliona dolara, objavio je "Njujork tajms".

"Naša istraga firme 'BAE Sistems' je završena, ali ne i istraga protiv pojedinaca za koje se sumnja da su se služili korupcijom", saopštilo je ministarstvo pravde u Vašingtonu.

Žao nam je

 

"Žao nam je zbog pogrešnih koraka i preuzimamo za njih punu odgovornost", kaje se, prema agenciji Rojters, Dik Olver, šef predstavništva BAE u SAD.

To ministarstvo tvrdi da je BAE plaćao ogromne sume za podmićivanje u Saudijskoj Arabiji, gde je tokom proteklih decenija obezbedio ugovore za najmanje 80 milijardi dolara.

Osim toga, više od 200 miliona dolara je "kapnulo" i ljudima koji je trebalo da pomažu pri iznajmljivanju švedskih aviona "gripen" Češkoj i Mađarskoj, objavio je njujorški list.

Eksperti su ubeđeni da je kazna, koju taj najveći oružar treba da plati, samo delić u odnosu na milijarde dolara koristi koju je ta britanska fabrika oružja više od 20 godina obezbeđivala, pre svega, uticajnim članovima vlade Saudijske Arabije.

"BAE Sistems" je u toj zemlji, prema pisanju britanskih medija, od početka osamdesetih godina prošlog veka do danas, dobio ugovore u ukupnoj vrednosti od najmanje 80 milijardi dolara. Radilo se o prodaji mlaznjaka, ali i drumske vojne tehnike, materijala i servisnih usluga.

Britanci su, kako navodi CNN na sajtu, navodno prebacili dve milijarde dolara na račune princa Bandar bin Sultana, bivšeg saudijskog ambasadora u SAD.

Piter Gardiner, ključni svedok u istrazi u ovoj korupcionaškoj aferi, imenovao je u istrazi, takođe i princa Turki bin Nasera, zapovednika saudijskog vojnog vazduhoplovstva.

Toni Bler stopirao istragu

 

Za sumnjive trgovinske poslove kompanije "BAE Sistems" sa tom arapskom zemljom interesovao se i britanski ured za borbu protiv korupcije SFO (Serious Fraud Office).


Međutim, 2006. godine se tadašnji britanski premijer Toni Bler postarao za to da se ta istraga negde zagubi, pošto su Saudijci zapretili da će prestati da sarađuju sa Britancima u dobijanju informacija o teroristima, što se kasnije saznalo iz objavljenih sudskih dokumenata, ukazuju svetski mediji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online